Свободно време

Почитателите на бирата у нас предпочитат произведеното в страната пиво

94% от консумираната у нас пенлива напитка е дело на компаниите, членове на СПБ

20.04.2018г. / 15 38ч.
Михаела Лазарова
Цвета Гюрова и Павел Владимиров

Цвета Гюрова и Павел Владимиров

В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на старта на първата Национална бирена академия. На елегантно парти инженер-технологът Цвета Гюрова разкри тънкостите в създаването на пенливата напитка.

„За нас важното е по най-прозрачен и достъпен за потребителите начин да покажем чистотата и интегритета на пивопроизводството и бирената категория. Ето защо ще организираме турове за журналисти в пивоварните. Предстои и заснемането на нов филм за бранша със снимки на терен. Календарът на тазгодишното издание на Националната бирена академия ще приключи със семинар за новостите в добрите производствени практики, на който основен лектор ще е изпълнителният директор на най-уважаваната научна институция в сектора – Европейската пивоварна конвенция (EBC).“, обясни изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова.

Наскоро се потвърди, че българските пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент на индустрията за предоставяне на хранителна информация на потребителите.

Общо в европейските страни съставките се изписват на 70% от бирените опаковки, а енергийната стойност – на 40%.  Именно в този дух майсторът пивовар Цвета Гюрова представи в детайли технологичния процес при производството на пиво.

„Заради все по-нарастващия интерес към бирената категория и предприемаческия ентусиазъм в тази посока е важно да се знае, че всички материали и суровини, с които работят пивоварите, са придружени със сертификати за качество. Те удостоверяват тяхната натуралност и чистота.“, обясни тя и подчерта, че българските компании работят по световни стандарти и разполагат с най-новите технологии в бранша.

Статистиката показва, че почитателите на бирата у нас продължават да предпочитат произведеното в страната пиво, което се обуславя от традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество на категорията, гарантирано от съвременните технологии и практики. Според последни данни, 94% от консумираната у нас пенлива напитка е дело на компаниите, членове на СПБ.  

Коментирай