Свободно време

6 правила на живота, валидни за всеки

Първо давайте, а след това вземайте

30.04.2018г. / 11 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През целия си живот търсим щастието и хармонията. Има моменти, в които вярваме, че другите са тези, които трябва да ни направят щастливи. Истината обаче е друга. Ние управляваме живота си и до голяма степен само от нас зависи с каква нагласа към живота ще се събудим днес.

Така например, ако постоянно се сравнявате с другите, това би ви накарало да сте потиснати, ще забави изпълнението на плановете ви. Ето защо запомнете това основно правило – никога не сравнявайте вашия живот с този на другите.

Кои други важни правила е добре по-често да си припомняме?

Правилото 80/20 (Закон на Парето)

Според този закон, във всяко общество, 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край на кривата, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите. Разбира се законът може да се погледне и не толкова мащабно или 80% от всичките ви резултати и доходи се дължат само на 20% от вашата дейност. Голяма част от това, което правите, не е необходимо. Оптимизирайте времето си.

Първо давайте, а след това вземайте

Следвайте правилото в този ред, а не в обратния. С течение на времето ще получите повече, отколкото сте дали. Ето защо давайте усмивки, любов, положителна енергия, комплименти, помагайте на някого в нужда, когато имате възможност.

Промени в ежедневието, с които да намалите тревогата

Направете срещите и общуването ви лесни

Отнасяйте се към всяка среща, сякаш на нея ще се срещнете с най-добрите ви приятели. Ако започнете да общувате с тази нагласа, ще бъдете по-уверени, по-отворени. Не забравяйте и колко важно е първото впечатление.

Вашето отношение променя реалността

Песимизмът може да се скрие зад маска на реализма. Ето защо винаги да сте „прав“ не е най-добрата формула. Когато сте изправени пред определен проблем, казус, помислете преди да отговорите и вземете крайно решение. Вашата нагласа може да промени изхода или да създаде по-голям проблем.

Свързани статии

Благодарността е лесен начин да се чувствате щастливи

Ако искате през по-голяма част от живота си да поддържате позитивното в себе си и да се фокусирате върху правилните цели, то научете се да благодарите всеки ден. На колегата, който ви кара да се усмихвате, на добрия приятел, който е винаги до вас, на любимите ви хора, на Вселената за всичко хубаво, което имате. Това на свой ред ще ви накара да се чувствате много по-приятно.

20 мотивиращи мисли на Зиг Зиглар

Очите на страха са големи

Знаете ли, че 80-90% от това, за което се страхувате, никога няма да се случи в действителност? Голяма част от страховете съществуват само в нашето съзнание. Освен това дори и вашият страх да се случи, невинаги ситуацията е толкова сложна. Тревожността е просто загуба на време и енергия.

Коментирай