Свободно време

Бална рокля предизвика бунт в социалните мрежи

Защо това момиче събра толкова много омраза

03.05.2018г. / 10 17ч.
Илияна Николова
Снимка: Twitter daumkeziah

Снимка: Twitter daumkeziah

Кезая Даум е 18-годишно момиче, което събра много негативна енергия и злобливи коментари в социалната мрежа Twitter след като публикува снимка от бала си.

Поводът е изборът ѝ на бална рокля, а именно традиционно китайско ципао – рокля, подчертаваща китайската женственост.

Кезая избира тази рокля, защото я смята за красива и интересна. Но нещата излизат извън контрол, когато на 22 април тя публикува снимка на себе си, облечена в китайската традиционна рокля и съучениците си, всички заедно имитиращи китайската поза за поздрав със сключени длани.


Веднага започва вълна от недоволство в социалните мрежи. Снимката на Кезая събира разнопосочни мнения и коментари, както позитивни, така и крайно негативни. Някои я обвиняват в расизъм и културно присвояване.

„Това е културна кражба, използване на елементи от култура, която не е ваша. Вие не я разбирате, а се подигравате с нея“, гласи един от коментарите в Twitter.

Маникюр за бала

Елементите на властта, на културата и отличителните белези при различните народи винаги са повод за разделение между хората. Така една рокля се превръща в ябълката на раздора. Разгорещеният дебат разделя потребителите, видели роклята на два лагера.


А самата Кезая не е знаела за историческия бекграунд на тази рокля. Тя я купила от винтидж магазин в Солт Лейк Сити. „Просто открих красива, скромна рокля и реших да я нося на бала.“, казва тя пред South China Morning Post. 

„Съжалявам, ако съм обидила някого. Никога не съм имала такова намерение. Благодарна съм, че имах възможността да нося такава великолепна рокля на бала си.“

Визии за бала, вдъхновени от звездите 

Онова, което според потребителите на социалните мрежи е по-голямата проява на лош вкус е позата, която тя и приятелите ѝ заемат на снимката. Те са се снимали широко усмихнати и позиращи в типичния за източните култури жест на поздрав или почитание – сключени длани и леко приклекнала поза на тялото.


Именно тази снимка разгневява най-много потребителите, защото според някои учениците изглеждат така, сякаш се подиграват с китайската култура.

Въпреки това изглежда, че Кезая има подкрепата на някои китайски потребители в Туитър. Те смятат, че „културата няма граници“. „Няма проблем, стига да няма злоба и злоупотреба. Китайските културни съкровища си струват да се разпространяват по целия свят“, смята Weibo, потребител на Twitter. 

Въпреки разнопосочните мнения и нападките Кезая в крайна сметка решава да не сваля снимката от интернет, както някои я молят да направи. „Към всеки, който казва, че съм невежа, напълно разбирам загрижеността и възгледите относно роклята ми. Не съм искала да навредя на никого.“, казва Кезая като категорично стои зад избора си да носи тази рокля на бала и да не сваля снимката от личния си профил.

Тук можете да откриете още коментари по темата

Снимки: Twitter daumkeziah

Коментирай