Свободно време

Търсим ли чудеса там, където не трябва?

Какви са новостите в онкологичните лечения, коментира д-р Желязко Арабаджиев

04.05.2018г. / 14 22ч.
Аз жената
Търсим ли чудеса там, където не трябва?

Казусът с онкоболната българка Теодора Маджарова и търсенето ѝ на лечение в Бразилия развълнува цялата нация и отново постави въпроса защо хората търсят все повече решения извън традиционната медицина. Коментар по темата в предаването „Околосветско“ по Bulgaria On Air даде д-р Желязко Арабаджиев

България винаги заема челни места в негативни класации. Страната ни е една от първите по брой на онкоболни. Колко е важна превенцията и ранната диагностика?

„Това наистина води до по-добри резултати в лечението. В последните 10-15 години имаме много голям напредък не само в лекарственото лечение и терапиите, но и в диагностиката. Именно това е и една от причините броят на диагностицираните да нараства.“, коментира специалистът.

Защо обаче, въпреки развитието в медицината, все повече хора прибягват до алтернативни начини на лечение и колко опасни за здравето може да се окажат те?

Трябва да споделя притеснението си, че в интернет хората четат каква ли не информация за онкологичните заболявания и я интерпретират по един немедицински начин.“, сподели д-р Арабаджиев.

Можем ли да победим рака и помага ли здравословния начин на живот? Какви са новостите в онкологичното лечение?

Само допреди 15 години третирането на заболяванията се свеждаше до оперативни лечения и химиотерапия. Сега вече разполагаме и с прицелна или т. нар. таргетна терапия. При нея не атакуваме всички бързо делящи се ракови клетки, а селективно се фокусираме върху ключовите механизми на тяхното развитие.“, коментира експертът.

Повече вижте във видеото.

Коментирай