Свободно време

10 любопитни факта за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл

Бъдещата булка показва дизайна на сватбената рокля на кралица Елизабет Втора

15.05.2018г. / 15 26ч.
Мария Дуковска
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На 19 май 2018 г. светът ще посрещне с интерес едно от събитията на годината, а именно сватбата на принц Хари и американската актриса Меган Маркъл. Звездната двойка се сгоди през ноември 2017 г. и половин година по-късно сватбата е напът да се осъществи.

За да сте в течение на най-любопитните детайли около сватбата, подбрахме да ви представим 10 интересни факта за голямото събитие.

1. Очаква се Меган Маркъл да държи реч на церемонията. Това е своеобразно нарушаване на кралските традиции, тъй като никоя младоженка не го е правила досега. Според очакванията Меган ще вдигне тост, за да благодари на съпруга си, кралицата, семейството и приятелите си.

2. На 36 години, Меган Маркъл ще бъде най-възрастната булка в кралското семейство, когато се омъжи за принц Хари в събота. Преди появата на Меган, най-възрастната булка беше Кейт Мидълтън – тя се омъжи за принц Уилям, когато беше на 29 години.

3. Преди да предложи на Меган, принц Хари е искал разрешение от баба си, кралица Елизабет Втора. Той също така, е искал разрешение и от майката на Меган – Дориа Рагланд.

>> 10 любопитни факта за Меган Маркъл <<

4. Дрескодът на кралската сватба е много специфичен. Той изисква мъжете да са облечени в костюм, сако, вратовръзка или със сутрешен костюм (фрак, обикновено в комбинация със сиви панталони на райе). Шапките също са възможност, но не са със задължителен характер. За жените дрескодът също е специфичен. От тях се очаква да носят шапка и дневна рокля. На роклите с голи рамене не се гледа с одобрение по време на церемонията.

>> 4 неща за любовта, които да научим от принц Хари и Меган Маркъл <<

5. Дизайнът на годежния пръстен на Меган е дело на принц Хари.

Снимка: Reuters

Годежният пръстен е направен от жълто злато с диамант от Ботсвана, който принц Хари лично е намерил. Също така към пръстена са добавени два скъпоценни камъка, принадлежали на принцеса Даяна, покойната майка на Хари.

>> Смешни цитати на кралица Елизабет II <<

6. Меган ще спази традицията на кралските булчински букети. Също както в букета на Кейт Мидълтън и кралските булки преди нея, в букета на Меган Маркъл ще има клонка мирта, билката на любовта и брака.

7. Кралското семейство ще покрие разходите по сватбата. Официалното изявление на двореца Кенсингтън гласеше, че разноските (църковен ритуал, цветя, музика, декорация и прием) по сватбата на Хари и Меган ще бъдат поети от кралския двор.

>> 20 трогателни цитата на Уилям и Хари за принцеса Даяна <<

8. Според традициите кралското семейство седи от дясната страна в църквата по време на церемонията. Ако младоженецът не е от кралското семейство, тогава сядат отляво.

9. Не очаквайте омари в менюто. Морските храни са извън менюто на кралските събития поради опасност от хранително отравяне. Изключение правят морски храни, които са минали през термична обработка, като например на сватбата на Кейт Мидълтън и принц Уилям имаше сервирани лангусти и раци.

10. Булките обикновено показват дизайна на роклята си на кралицата преди сватбения ден. Според източници няма традиция, която да задължава бъдещата булка да го направи, но все пак е учтиво да попита за мнение кралицата и обикновено всички кралски булки го правят.

***

Бонус факт: една от тортите за кралската сватба ще е дело на българин! Братът на известния актьор Владо Карамазов – Иван Александров, който е майстор-сладкар и работи от години в Лондон, се пребори с тежката конкуренция и бе избран да направи една от тортите за кралското събитие. Александров ще приготви сватбената торта за журналистите, които ще отразят тържеството, похвали се неговият брат, Владо Карамазов.

Тортата на Иван ще е на 5 етажа, с много орнаменти от захарни цветя с вкус на бъз и лимон, какъвто ще е вкусът и на кралската торта. Тя ще бъде направена от кралския сладкар.

Снимка: Vladokaramazov.com

Коментирай