Свободно време

Цели в кариерата, които ще ви отведат до мечтаната работа

Полезно за доброто професионално изграждане

26.05.2018г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки мечтае за идеалната работа – тази, която те кара да се чувстваш сякаш не работиш, а се забавляваш. Малцина имат пълното щастие да работят онова, което им доставя удоволствие, а стресът е просто нещо, за което чуват от околните.

Не е невъзможно да успеете да достигнете до мечтаната работа. Трябва просто да се потрудите преди това, но и да поработите над личностните и професионалните си качества.

Какво трябва да направите?

  • Опитвайте нови неща

За да добиете различни умения е нужно да опитвате в сфери, които излизат от зоната ви на комфорт. Много хора се страхуват да се впускат в непознати предизвикателства, защото ги е страх от провал. Този страх всъщност ви възпира в професионалното ви развитие.

Какво прави най-лошо впечатление на интервю за работа?

  • Не изневерявайте на стила си

Винаги се стремете да се усъвършенствате, но никога не изневерявайте на стила си. Както в личния живот, така и в професионалния фалшът винаги си личи. Освен това историята многократно е доказала, че имитирането на нечий чужд подход не води до успех. Успяват онези, които залагат на собствените си стил и интуиция за успех.

  • Осъществявайте контакти 

Никога не е лоша идея да добавите нов човек в кръга си. Така ще ви е по-лесно да откриете подходяща работа за вас, но и да почерпите опит от други сфери и личен опит.

  • Изпипайте CV-то си

Една често срещана грешка е препълването на CV-то с прекалено много излишна информация. Така автобиографията става тромава и трудна за четене. Достатъчни са максимум две страници А4, разбира се, ако има достатъчно съдържание, което да вложите.

  • Подготвяйте се преди интервю

За да избегнете напрежението и притеснението, което винаги е налице преди интервю за работа, подгответе се подобаващо. Репетирайте пред огледалото преди да излезете поведението, мимиките си, думите.

Пристигнете на мястото 30 минути по-рано. Седнете в някое кафене наблизо. Успокойте се, дишайте дълбоко и се опитайте да избистрите мислите си.

  • Съсредоточете се върху първото впечатление 

Забранени фрази по време на интервю за работа

Свързани статии

Както знаем, то е от голяма важност. Много често хората първосигнално си изграждат мнение на базата на първото впечатление.

  • Не пренебрегвайте и външния вид

Винаги отивайте на интервю за работа с подобаващо облекло. Преценявайте ситуацията и се обличайте адекватно. Не неглижирайте този официален момент, защото първото ви представяне в съответното облекло говори много за отношението ви към професионалните ви ангажименти.

  • Приемайте правилните възможности 

Много е важно да се впускате в правилните професионални предизвикателства. За да не сгрешите първо обмисляйте и претегляйте всички възможности, рискове и ползи. Разбира се, грешки винаги се случват, но никога не действайте необмислено, за да ги сведете поне до минимум.

Коментирай