Свободно време

Празнуваме Петдесетница

На този ден Дух Свети слязъл над апостолите

12.06.2022г. / 09 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес Светата църква празнува един от най-големите християнски празници – Петдесетница. Той се отбелязва след Черешовата задушница, с плаваща дата е, и се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница, с който отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха. Руската православна църква го нарича Ден на Светата Троица.

От древни времена празникът е приеман за рождения ден на Христовата църква. На 50-ия ден от Господното Възкресение (Великден) Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове. Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание 

За апостолите денят бил двойно свят, защото е денят на Възкресението – неделния ден. Те били събрани в Сионската горница, а сред тях била и света Богородица и други вярващи.

Това им дало бодрост и сила, и те тръгнали по всички краища на света да проповядват Евангелието, отдавайки живота си за Христовата вяра. Тогава свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават слизането на Светия Дух всяка година на този ден.

На следващия ден (понеделник) се отбелязва Духовден – Ден на Светия дух, който се смята за празник на душите и духовете на починалите. Според народни вярвания те идват, за да се нахранят, ето защо на гробовете се оставя храна и вино.

 

Коментирай
Свободно време