Свободно време

4 причини да не пропускате обедната почивка

Тя ви е нужна не само за хранене

04.06.2018г. / 06 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имате много работа? Заети сте с купища задачи, а крайните срокове наближават? Нямате време дори да си помислите да хапнете нещо, камо ли да се разходите в обедната почивка. Докато се усетите е дошло време за следобедно кафе. Разбирате това по затварящите се клепачи и тоталната липса на концентрация.

Това са само част от белезите на стреса, който тялото ви понася. Работните и социални ангажименти са неизбежни, но е важно да давате малко време за рестарт на организма си, за да се справите със стреса.

7 неща, които да правите всяка сутрин за един хубав ден

Обедната почивка е една от тези възможности за рестарт. Тя ви е необходима по много и все важни причини. Не я пропускайте. Ето 4 от тях:

Облекчаване на стреса 

Високите нива на стрес за продължителен период от време застрашават здравето и правилните функции на тялото. Психическото и физическото състояние на организма започват да страдат при прекалено високи нива на натрупан и задържан стрес. Ако просто взимате малко отдих на обяд, това ще ви се отрази невероятно добре.

И не става дума да хапнете нещо набързо и то на крак, а да се разходите, да си отдъхнете, да поговорите и да се посмеете с колеги, да се откъснете от стресовата среда.

Завръщането ви на работното място ще е много по-успешно, по-продуктивно, натоварено с по-ниски нива на стрес.

По-добро кръвообращение 

Отделянето на малко време за разходка и обяд изисква движение, а движението е единственият най-добър начин да подобрите кръвообращението си. Преди да излезете в обедната почивка, направете кратко разтягане на бюрото сякаш започвате тренировка. Подгответе тялото си за движение.

10 качества, с които ще впечатлите шефа си

Опитайте се да отделите минимум 30 минути за енергична разходка. Останалата част от почивката си отделете за здравословен обяд, който да ви донесе енергия за остатъка от деня.  

Свързани статии

Ще се заредите с витамин D

Разходката в обедната почивка на открито, дори през зимата, когато слънцето е по-слабо, е от значение за образуването на важния витамин D. Важно е дневната светлина да „гали“ кожата ви, за да може този витамин да се синтезира в тялото. Дефицитът на витамин D може да доведе до тревожност, депресия, диабет, костни заболявания.

Подобрява се концентрацията 

Колкото по-дълго седите на бюрото си и се вглъбявате в работните си задачи, толкова повече продуктивността ви намалява. Много хора грешат като смятат, че почивката е излишно губене на време, в което могат да се свършат куп неща. Макар и малка, обедната почивка повишава продуктивността, подобрява паметта и концентрацията, активира способностите на мозъка да се съсредоточава и избистря идеите за реализация.

Коментирай