Свободно време

Антъни Бурдейн почина на 61 години

Първоначалната информация е, че телевизионният водещ се е самоубил

08.06.2018г. / 14 52ч.
Мария Дуковска
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кулинарният майстор, топготвач, автор на книги и обаятелен телевизионен водещ Антъни Бурдейн, бе открит мъртъв в хотелската си стая във Франция, съобщава CNN. Именно в телевизионния канал от Атланта, Бурдейн правеше своето туристическо предаване в продължение на години.

Бурдейн живееше във Франция през последните седмици, работейки върху новия епизод на своята успешна тв поредица „Parts Unknown“, която се излъчва по CNN.

Неговият близък приятел Ерик Риперт, френски шеф готвач, е открил Бурдейн в безсъзнание в неговата хотелска стая днес сутринта. Според първоначална информация на CNN топготвачът е отнел сам живота си, но все още полицията не го е потвърдила официално.

Антъни Бурдейн се е женил два пъти, а от втората си съпруга Отавия Бусия има дъщеря – Ариана. Тя е родена през 2007 година. Бурдейн се развежда с Отавия през 2016-а и малко по-късно започва да излиза с италианската актриса Азия Ардженто.

Бурдейн и Азия Ардженто. Снимка: Reuters

>> Съвети за живота от Антъни Бурдейн <<

Антъни Бурдейн е един от най-известните готвачи в света. Работи като изпълнителен готвач повече от 30 години в легендарния ресторант Brasserie Les Halles в New York City и е един от най-добре платените майстори в кулинарния бизнес според класацията на сп. Форбс – „Топ 10 на най-богатите готвачи в света“ (2008 г.). Той е груб, постоянно обижда, не носи колосани бели дрехи или ефектни високи шапки. Като се прибави и употребата на неприлично количество алкохол, наркотици и безразборния секс, Бурдейн съвсем заслужено получава прозвището Лошото момче на кулинарния бранш. Освен това той е страхотен готвач, талантлив писател и може да зарази всекиго със страстта си към храните от най-различен вид. Именно страстта и авантюристичният му дух са му създали милиони гурме фенове по целия свят.

Антъни Бурдейн е роден през 1956 г. Посещава колежа „Васар“ и завършва световноизвестния Кулинарен институт на Америка (КИА). Работил е в множество ресторанти като Supper Club, One Fifth Avenue и Sullivan's.

Редовно сътрудничи на списания и вестници и статиите му за кулинарните тайни се появяват на страниците на The Times, New York Times, Observer, Face, Scotland on Sunday и Food Arts.

Бурдейн е изкушен от литературата и е автор на няколко книги, сред които има и два криминални романа – Gone Bamboo (1997) и Bone in the Throat (1995).

Статията му „Не яжте, преди да прочетете това“, публикувана в The New Yorker, става невероятно популярна и като нейно естествено продължение се ражда автобиографичният роман „Поверително от кухнята“ (ИК „Кръгозор“).

Книгата предлага поглед зад лъскавия свят на ресторантските салони и разкрива личната история на Бурдейн. Превръща се в световен свръхуспешен бестселър.

През 2002 г. телевизионният канал Food Network продуцира предаване в 22 епизода с участието на Бурдейн – „Пътешествието на един готвач в търсене на съвършеното ястие“ (преведено в България като „Гастрономическо турне“), в което той обикаля целия свят и задоволява кулинарното си любопитство, като вкусва от най-екстремните храни, които може да открие в различните страни.

Кулинарните му книги с рецепти също имат изключителен успех сред професионалистите и любителите.

Коментирай