Свободно време

Молитвата на Антоан дьо Сент-Екзюпери

За всеки един ден

20.02.2020г. / 15 05ч.
Михаела Лазарова
снимка: istock

снимка: istock

Един от най-вдъхновяващите автори, чиито книги можем да препрочитаме отново и отново, е Антоан дьо Сент-Екзюпери. В произведенията му има мъдрости както за малки, така и за големи. Когато се намирате в трудно положение молите ли се? А може би го правите всеки ден, без значение дали обстоятелствата край вас са положителни или отрицателни.

Днес в рубриката ни „Притчи, мъдрости и цитати“ споделяме молитвата на Антоан дьо Сент-Екзюпери, която той пише в труден за него момент. Редове, които ще ви накарат да се замислите върху живота.

„Господи, аз моля не за чудеса и не за миражи, а за сила всеки ден. Научи ме на изкуството на малките крачки.

Направи ме наблюдателен и находчив, за да мога в многообразието на ежедневието навреме да се спирам върху опита и откритията, които са ме развълнували.

Научи ме правилно да се разпореждам с времето на живота ми. Дай ми фин усет, за да разграничавам първостепенното от по-маловажното.

Аз моля за сила за въздържание, за да не се хлъзгам в жизнения си път, а разумно да планирам деня, да мога да виждам върховете и далечините и понякога да намирам време да се наслаждавам на изкуството.

Цитати от „Малкият принц“

Помогни ми да разбера, че мечтите не могат да ми бъдат помощ. Нито мечтите за миналото, нито мечтите за бъдещето. Помогни ми да бъда тук и сега и да приемам този момент като най-важния.

Спаси ме от наивната вяра, че всичко в живота трябва да бъде гладко. Дай ми ясно съзнание, че трудностите, пораженията, паденията и неуспехите са просто естествена част от живота, благодарение на които можем да израстваме и съзряваме.

Напомняй ми, че сърцето често спори с разума.

Изпрати ме в точното време при някого, който има смелостта да ми каже истината, но да я каже, обичайки я! Знам, че много от проблемите ще се решат от само себе си с времето, затова ме научи на търпение.

Свързани статии

Ти знаеш каква голяма нужда имаме от приятелството. Нека бъдем достойни за този най-красив и нежен дар от съдбата.

Дай ми богата фантазия, за да мога в точния миг, в точното време, на точното място, в мълчание или думи, да дам на някого необходимата топлина. Направи ме човек, който знае как да достигне до тези, които са „на дъното“. Спаси ме от страха да пропусна нещо в живота.

Дай ми не това, което аз искам, а това, от което наистина се нуждая."

Коментирай