Свободно време

6 неща, които не трябва да правите във Фейсбук

Мислете преди да предприемете стъпка

11.07.2018г. / 11 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съществуват неписани правила на общуване и комуникация в социалните мрежи, които обаче много хора нарушават.

Фейсбук е лесен начин да останем свързани с широк кръг от хора, които нямаме възможност да срещаме всеки ден, а и такива, които не са ни близки, но търсим тяхното внимание.

Хората неусетно прекрачват границата на допустимата комуникация в социалните мрежи. Това е феномен, който се дължи най-вече на комфорта, който интернет дава – оставаме скрити зад екрана на електронното устройство и това ни дава възможност да реагираме по начини, които не бихме използвали в реалния живот.

Социалните мрежи и грешките, които съсипват връзките ни

Кои са нещата, които никога не трябва да правим във Фейсбук?

Не го използвайте за политическа трибуна

Въпреки че в последно време социалните мрежи биват използвани именно за тази цел от висши политици, не е препоръчително да го правите. Съобщенията и публикациите ви могат да бъдат обект на критики и нежелани тълкования, които могат или да ви донесат проблеми, или да предизвикат някои от приятелите ви да ви изтрият от списъка с такива.

Никога не публикувайте прекалено лична информация 

Няма по-дразнещо нещо във Фейсбук от личните излияния, които предизвикват насмешка и подигравка от страна на приятелите и последователите. Освен това личната информация обикновено засяга и трети лица, които могат да пострадат от информацията, която представяте в профила си.

Не критикувайте публично приятел 

Публикуването на критика към приятел е едно от забранените според неписаните закони за социалната мрежа неща. Например, не одобрявате възпитателните методи на приятел – пускате публична дискусия по въпроса. Това е обиден акт, който подлага на критика човек, който не ви е дал разрешение да обсъждате личния му живот публично. Можете да си навлечете проблеми.

5 причини да зарежете социалните мрежи

Свързани статии

Не търсете клиенти 

Някои хора използват социалните мрежи, за да си намират клиенти или сътрудници. Ако все пак решите да правите това във Фейсбук трябва да знаете, че хората са чувствителни на тази тема и не обичат да бъдат засипвани с търговски постове. Така можете да предизвикате ваши приятели да ви докладват на администрацията на социалната мрежа или да ви изтрият от приятели.

Не се молете за внимание 

Хората разбират много бързо кой неистово се нуждае от внимание и това поражда усещане за досада. Ако не искате приятелите ви да коментират постовете ви с думите „о, пак ли тези глупости!“, недейте да публикувате статуси от типа на „днес беше най-лошия ден в живота ми“, „само да знаехте какво ми се случи“, „не мога да повярвам“ и подобни на тези, с които целите да предизвикате внимание и дискусия.

Винаги използвайте метода „лице в лице“

Преди да публикувате каквото и да било в профила си в социалната мрежа или да коментирате нечия публикация, помислете дали бихте го казали в реалния живот. Това е най-добрият метод за самоконтрол в социалните мрежи. Ако не бихте казали нещо в лицето на някого, значи не трябва да го пишете и в социалната мрежа.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Владимир ( преди 5 години )
Да не коментираме на политическа тематика-май това се опитвате да ни внушите! Защо ли? Ами много просто да не нарушаваме комфорта на държавата-мафия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар