Свободно време

Ексклузивно! Един от откривателите на Панагюрското съкровище – Павел Дейков

Гледайте предаването „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR

04.07.2018г. / 12 26ч.
Михаела Лазарова
Ексклузивно! Един от откривателите на Панагюрското съкровище – Павел Дейков

Как е открито Панагюрското съкровище и защо потомците му твърдят, че държавата го е иззела незаконно от откривателите му братя Дейкови – на тези и още въпроси ще отговори един от наследниците на фамилията – Павел Цветанков в интервю за предаването „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR. Разговорът с потомъка на братята, намерили златните реликви, може да гледате тази събота, 7 юли, от 10:30 часа.

През 1949 година братята Дейкови се натъкнали на ценните съдове, докато копаели глина за тухли. „Държавата е иззела съкровището незаконно. Доказателство за това е, че по време на представяния на експозицията в чужбина, навремето Людмила Живкова разказвала, че съкровището е открито от археолози, като това изопачавало истината“, твърди Цветанков в ефира на „Фамилно“. 

По думите му Министерството на културата не е издавало разрешително на нито една фирма да прави копия на Панагюрското съкровище. В същото време бившият президент на Бразилия – Дилма Русев, получи копие именно от тези златни реликви преди няколко години по време на посещението си в България през 2011 година.

Зрителите на Bulgaria ON AIR ще могат да чуят автентичен запис на Павел Дейков, в който той разказва как е намерено златото. Съкровището, което датира от края на IV и началото на III век преди новата ера, се състои от девет съда – седем ритона, амфора и фиала.

Не пропускайте интервюто с потомъка на откривателите на Панагюрското съкровище на 7 юли, от 10:30 часа, в предаването „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR.

В неделя по същото време екипът на предаването ще ви представи фамилния албум на Боян Димитров, потомък на Петко и Пенчо Славейкови. Коя е новата песен на Ирина Флорин, как да имаме хубава и здрава усмивка, съветите на Патриша Уолнър, световноизвестен обучител по метода„Монтесори“, както и още интересни теми, само във „Фамилно“. 

Коментирай