Свободно време

Признаци, че сте в криза на средната възраст

Непрекъснато сте отегчени и ви липсва желание за каквото и да е

12.07.2018г. / 07 11ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Голяма част от дамите на възраст между 40 и 50 години се срещат с едно житейско предизвикателство – кризата на средната възраст. Това понятие започва да се оформя като сериозен фактор през 60-те години на 20 век. Според някои психолози и психотерапевти някои хора сами търсят тези кризи в живота си, а в други случаи това е често срещано явление, провокирано от промените в живота ни, динамичното ежедневие и усещането, че животът ни отминава и най-хубавите ни дни остават в миналото. Тези усещания са често срещани и споделяни от милиони хора по света. Кои са характерните черти на този тип криза, вижте тук.

Задавате си сериозни, дълбоки въпроси

Едно от нещата, които идентифицират кризата на средната възраст е именно изготвянето на житейска равносметка. Ако напоследък се улавяте, че все по-често мислите над въпроси от типа „Какво мечтаех да ми се случи, а какво всъщност стана с живота ми“ и размишлявате над теми като пълноценното щастие, смисълът на живота, може би се намирате в точно такъв период. Според някои психолози във Великобритания, подобни вътрешни равносметки и въпроси могат да бъдат от полза на индивида. Тъй като задавайки си ги, можем да осъзнаем кои са нещата, от които е добре за нас да се откажем и животът ни да поеме в друга посока. Да започнем постъпки към намиране на вътрешен баланс и хармония в себе си.

>> 10 спиритуални съвета за щастлив живот >>

Взимате прибързани решения

В резултат на душевните ви терзания е възможно да стигнете до някои заключения в живота ви, които да доведат до взимането на прибързани решения. Например, смятате, че бракът ви не е така романтичен както сте си го представяли и сте се надявали, и решавате да се разделите с партньора си ненадейно. Това може да е сигурен знак, че изживявате криза на средната възраст.

Не можете да спите добре

Ако се будите нощно време и след това с часове не можете да заспите, може би имате проблем с хормоните, което може да е сигнал за промяна в живота ви.
Според National Sleep Foundation намалените нива на естроген в периода преди настъпването на менопаузата могат да направят жената по-чувствителна към заобикалящата я среда, което пък може да доведе до нарушения в съня и хронично безсъние.

>> Следваканционна депресия - как да се справим <<

Виждате бъдещето си мрачно

Едно от прекрасните неща на младостта е, че всичко ни се вижда красиво, розово, а бъдещето ни се струва безоблачно и повече от успешно. Вярваме, че всичките ни желания ще се случат както искаме. С напредването на времето обаче осъзнаваме, че това не е точно така и се забелязват разликите между очаквания и реалност.

Един от сигурните признаци, че сте в житейска криза е това неприятно усещане, че бъдещето ви е мрачно и неясно.

Чувствате се непрекъснато отегчени

Скуката, липсата на желание за каквото и да е, загубата на интерес към любими хобита може да се определи като един от водещите признаци на това кризисно състояние. Този сигнал също не е задължително да се приема изцяло негативно, а по-скоро да се търси решение, което да направи живота ви интересен отново. Помислете над нещо ново, което не сте опитвали досега и започнете да го правите. Може да се окаже необходимото разнообразие в живота ви, което ще ви отдалечи от мрачните мисли и досадата.

>> Ключът към щастието е да обичаш себе си <<

Рядко имате желание за секс

Ако не си спомняте последния път, когато сте изпитвали желание да правите секс, може би хормоните ви си играят с вашето либидо. Голяма част от жените в периода преди менопауза губят интерес към сексуалните активности. Това е още един сигнал, че може би изживявате криза на средната възраст. Позитивното е, че живеем във време, което предлага много възможности да се повиши либидото чрез различни методи. Важното е да ги проучите и да имате желание да промените ситуацията, а не да се примирявате и да задълбавате в униние.

Вярвате, че най-хубавите ви години са минали

Това дълбоко убеждение на голяма част от хората на средна възраст е сериозна пречка за тяхното бъдещо щастие. Вярването, че най-хубавите им години са минали и че нищо по-добро не ги чака в бъдеще само ограничава мирогледа и възможностите им.

Не ви интересува как изглеждате

Някои дами на средна възраст полагат огромни грижи да забавят процесите на стареене или поне да маскират и заличат следите на остаряването по лицето и тялото си. Други обаче неглижират външния си вид и това е сериозен признак, че нещо в живота им не е наред и трябва да вземат мерки.

Коментирай