Свободно време

Истинската причина пакетите с чипс да са наполовина празни

Простичък отговор

19.07.2018г. / 13 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любителите на картофения чипс вероятно мечтаят за пакет от любимото си лакомство, пълен догоре. Разочарованието обаче неминуемо е налице, щом отворите пликчето и зърнете неустоимия хрупкав чипс да се мержелее някъде почти на дъното на пакета.

Независимо каква марка чипс купувате, едно е сигурно – пакетът винаги е пълен с въздух

Знаете ли, че... кожата старее от стрес?

Всъщност има добра и много простичка причина този метод да се използва от абсолютно всички производители на чипс в цял свят.

И тя е, че празното пространство в плика с трошливото лакомство предпазва продукта от превръщането му в трохи, докато стигне до вас.

Чипсът е крехък и чуплив. Представете си как би устоял на транспорта, подреждането по складовете, излагането му по щандовете на магазините. Отговорът е никак. Ако пакетите не бяха наполовина пълни, онова, което щяхте да получите са трохи с вкус на картофен чипс.

Но това не е всичко 

Всъщност празното пространство в пакетите с чипс не е заето от въздух, а от азотен газ. Той е безвреден и има за задача да съхрани продукта до неговото отваряне. Ако в пликчето имаше обикновен въздух, картофите щяха да се скапват и омекват за няколко часа.

Знаете ли, че... недоспиването съкращава живота?

През 1994 година учени откриват, че излагането на картофен чипс в азотна среда му помага да удължи срока си на годност като същевременно подобрява вкуса.

И все пак, картофеният чипс наред с всички преработени, пакетирани и консервирани храни влиза в графата „вредни“, заради което консумацията му не е препоръчителна.

Коментирай