Свободно време

6 неща, които шефът ви не иска да чува от вас

Забранени реплики

18.07.2018г. / 09 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и да ви е близък шефът ви, когато говорите с него или нея, трябва винаги да имате едно наум. Някои фрази и изречения са просто забранени. Спестете си ги, ако искате да запазите доброто мнение на шефа си за вас, както и работното си място.

Какво не иска шефът ви да чува от вашата уста?

„Не, нямам никакво време“

Дори наистина да нямате време да се обърнете, камо ли да обядвате, не изричайте на глас тази болезнена истина. Никой шеф не иска да му се навира в носа, че нещо не може да бъде свършено, особено заради липса на време. Ако не искате да ви сметне за неспособни да се справяте със задачите, приемайте ги без да възразявате и се опитайте да намерите начин да не се оправдавате с времето.

Какво не трябва да споделяте с шефа си?

„Не бях виновен аз. Вината е на еди-кого си“

Никой шеф не обича хората, които не умеят да поемат отговорността за грешките си. Още по-малко уважавани са служителите, лишени от всякаква доблест, които са готови във всеки момент да стоварят вината върху своите колеги, само за да се измъкнат чисти от ситуацията.

„Търся си нова работа“

Разбира се, работодателите знаят, че във всеки един момент служителите им могат да напуснат. Няма да изненадате шефа си, ако го заплашвате с напускане, особено ако това е стратегията ви за повишение на заплатата. Никой шеф не обича извиване на ръце от подобен род, така че бъдете пестеливи с подобни изказвания.

„Не знам как да го направя“

Каквото и да се случва, избягвайте да използвате тази фраза, освен ако наистина имате нужда от помощ и не се сещате за друг начин да се справите. Дори да ви се наложи да го кажете веднъж, нека не се превръща в практика. Ако шефът ви постоянно чува, че не знаете това, не знаете онова, мястото ви може скоро да изстине.

Шеф според зодиакалния знак

„Разорен съм. Парите не ми стигат. Имам нужда от повишение“

Не че не трябва да искате повишение от шефа си, напротив. Само не го правете с тези сърцераздирателни аргументи, защото определено няма да трогнете никого. Вместо това изтъкнете постиженията си, уменията, които сте добили и приноса си за фирмата. Това е много по-стойностна подплата, върху която да стъпи вашето искане за повишение.

„Предишният ми шеф не правеше така“

От всичко най-малко би се харесало на шефа ви да го сравнявате с когото и да било, още по-малко с предшественика му. Подобни реплики от ваша страна биха се изтълкували като подценяване на качествата на ръководителя ви, а това определено не е точка във ваша полза.

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )
vupros na intelekt , i samomnenie v horata s pari
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
hj ( преди 5 години )
Това че "шефовете" в БГ не разбират нищо от управление на проекти , искат да им работиш за без пари , да им вършеш работа за 5 човека , да бачкаш по 24 часа на ден , показвая какво е в БГ да си работник. на 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 5 години )
Всеки, който е работил в западна фирма, знае, че добрият шеф разбира, че времето е ресурс, непоразличен от всички останали ресурси. Всеки добър мениджър знае, че ако екипът му няма време за нови задачи, ако му ги даде, или няма да ги полуичи изпълнени или ще са изпълени със забележки. Нещо повече, добрият мениджър разчита и вярва на служителите си, относно ресурса им, и цени още повече, когато някой му каже, това няма да стане защото времето е малко...Нещо повече държат да знаят, дали служителят, на когото са възложили дадена задача, може да се справи с нея, защото иначе са сигурни, че тя няма да бъде изпълена добре и на време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар