Свободно време

Признаци, че може да ви ограбят

Бъдете бдителни срещу джебчийството

14.08.2018г. / 14 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Джебчийството процъфтява, особено когато наоколо има разсеяни хора, които не внимават в разчитането на знаците, подсказващи за наближаващото престъпление.

Ако човек е по-бдителен ще забележи, че се навъртат съмнителни персони или че се чуват нетипични звуци, които подсказват за престъпните намерения на някого.

Кои са признаците, че има голяма вероятност да бъдете ограбени съвсем скоро?

Току-що сте теглили пари или сте вадили портфейла си

Джебчиите са много наблюдателни и следят за хора, които изваждат банкноти, теглят пари от банкомат или плащат в магазин или на сергия. В тези моменти човек е много уязвим, защото вниманието му е насочено главно към парите и операциите, които върши с тях. След като приберете портфейла си в чантата или джоба, той много скоро може да се озове в чужди ръце без да усетите.

6 неща, които са по-важни от парите

Проверили сте вещите си

Уличните крадци следят кой отваря чантата си, особено в градския транспорт. Така им е много по-лесно да установят къде точно държите портфейла си. Веднага щом затворите чантата те ще го вземат, докато сте се усетили. Веднъж видели портфейла, те могат да направят разрез в дъното на чантата или по страничната ѝ част, така че да не се налага да бъркат в нея или да отварят цип.

Изгубили сте се в града или четете туристическа карта

Джебчии има във всички големи градове и туристически дестинации по света. Опитните крадци знаят, че туристите носят големи суми в себе си. Затова са апетитна плячка за тях. Ако биете на очи прекалено много, разглеждайки карта или изглеждайки видимо неориентирани, е много вероятно крадец да се представи за любезен помагач, който уж да ви ориентира. През това време или той, или партньорът му ще ви ограби. Бъдете бдителни.

Малки ритуали за привличане на пари

Група хора се шляят наоколо 

Ако се намирате в градския транспорт или на оживено място и забележите групичка от хора, които се държат странно, не си говорят, но се оглеждат или пък си говорят, но не спират да сканират с поглед минувачите или чакащите наоколо, това вероятно са джебчии. Ще сте напълно сигурни, ако групичката изведнъж се разпръсне.

Група от хора идват заедно, но веднага след това се разделят

Със сигурност тази група от хора крои нещо нередно и вашата задача е да пазите вещите си. Ако забележите подобна ситуация, бъдете нащрек. 

Свързани статии

Някои крещи, че е ограбен

Винаги внимавайте при такива сигнали, защото може да е вярно, а може и да е примамка, която да ви вкара в някакъв капан. При всички положения дръжте нещата си близо до себе си и се огледайте щателно.

5 камъка за повече успех и пари

Държите портфейла си в задния джоб

Това е най-примамливата гледка за джебчиите – видим портфейл на място, откъдето може изкусно да бъде измъкнат без жертвата да забележи.

Хора изведнъж започват да спорят публично

Ставате свидетел на караница. Хората си крещят. Единият обвинява другия, че го е ограбил. Това може и да е вярно, но може и да е постановка, която да цели отвличане на вниманието от същинската кражба, която предстои.

Държите чантата си, окачена на стол

Представете си, че седите в кафене или ресторант. Не ви е удобно да държите чантата в скута си, затова я закачате на облегалката на стола. Голяма грешка. Разговорът с хората на масата ще отвлече вниманието ви от ловките ръце на крадеца зад полезрението ви.

Коментирай
Свободно време