Свободно време

Гений, носталгия и любов в роман за дъщерята на Марк Шагал

„Дъщерята на художника“ – Глория Голдрайх

18.09.2018г. / 06 31ч.
Аз жената
Корица: ЕМАС

Корица: ЕМАС

В Колекция „Музи“ на издателство „Емас“ се срещат цяла галерия героини-музи, вдъхновени и вдъхновяващи, олицетворяващи новата, еманципирана жена от края на 19-и и първата половина на 20-и век. Между кориците на романите, включени в поредицата, ви очакват артистични светове, пропити с атмосферата на блестящите метрополии – Париж, Берлин, Виена, Лондон... А новата муза, за която четем в „Дъщерята на художника“, е Ида Шагал – прекрасният роман на Глория Голдрайх навлиза в дълбочина във взаимоотношенията в семейство Шагал, където гений, страст и дълг са неизменно вкоренени.

Във френското селце Моншове, скрит от хаоса на пулсиращия с новото време Париж, но и достатъчно близо до него и до бохемата, към която принадлежи, през 30-те години на миналия век живее Марк Шагал. Живее в красивото обкръжение на Белла, своята голяма, единствена и неувяхваща любов, всеотдайна съпруга и муза, и на тяхната дъщеря Ида. Преминали през ада на бягството от родния Витебск в Русия, нежелани като евреи във втората избрана родина – Германия, семейство Шагал са намерили покой и защита сред зидовете на романтична старинна къща, в двор с ухаещи люляци. Марк е вече признат художник, в чиито странни образи и композиции, в цветовете, дошли ненадейно от изтока, Париж вижда гения. Белла е отдадена на семейството и на своите стихове и спомени, които документира в изящна проза. А между двамата и в техния свят на възвишеност и красота расте малката Ида, закриляна като парниково цвете от бурите и палещото слънце, от пороите и сушите на реалния живот.

И нито Марк, нито Белла забелязват, че тяхното малко момиченце вече навършва седемнайсет...

Ида, девойка с разцъфваща необикновена красота, очаква с нетърпение втория летен лагер в живота си. Предната година родителите ѝ са позволили за пръв път в живота ѝ да се отдели от тях. И тя е срещнала любовта – младия студент по право Мишел.

След цяла година раздяла младежкото увлечение избуява в неудържима страст. И завършва с брак. Несполучлив и за двамата.

Ида прави опити да рисува, баща ѝ мечтае да я види своя наследница, но явно геният в семейството е един. С времето младата жена вижда своето призвание в друго – да бъде в помощ на баща си, да направи творчеството му достояние на света. Израснала сред най-големите имена на епохата – Пикасо, Матис, Липшиц... – тя разбира, че големият творец е безсилен да се справи с баналните неща от ежедневието, включително със сметките си. Че в днешното време, ако не те види светът, ще те забравят. И картините на Шагал тръгват за Лондон, Ню Йорк, Венеция, Берлин... Не след дълго настъпват лоши времена за евреите и във Франция – Шагалови трябва да бягат в Америка. С 500 картини! Ида е навсякъде, Ида е за всичко. Давайки си сметка, че бракът ѝ се разпада.

Но идва краят на войната и краят на изгнаничеството. И преданата дъщеря се замисля за своята съдба, за отчайващата нужда от нова, удовлетворяваща любов, за деца. Докога ще поставя на заден план собствения си млад живот...

Глория Голдрайх завършва университета „Брендайс“ в Масачузетс, учи и история на евреите в Еврейския университет в Йерусалим. Работи като координатор на образователния отдел към Националния център „Хадаса“ и като директор „Връзки с обществеността“ в Колежа „Барух“, Ню Йорк.

Още като студентка нейн разказ се появява на страниците на списание „Севънтийн“ и оттогава прозата и есетата ѝ не спират да бъдат публикувани в безброй периодични издания и антологии.

Голдрайх има дълга и разнообразна писателска кариера – в библиографията ѝ фигурират образователни книги за деца, романи за тийнейджъри и за възрастни, за които получава международно признание и награди.

Изнасяла е лекции из Щатите и Канада.

Глория Голдрайх и съпругът ѝ юрист живеят в щата Ню Йорк и се радват на шест внучета.

На книжния пазар от 27 юли 2018 г. 
Превод: Емилия Ничева-Карастойчева
Редактор: Цвета Германова
Обем: 528 стр.
Художник: Златина Зарева
Издателство: „Емас“ ISBN: 978-954-357-381-3
Корична цена: 19,90 лв.

Коментирай