Свободно време

Елена Кирилова: Инвестирайте в пътувания с любимите ви хора

Ели съветва как да пътуваме икономично и да се забавляваме

01.10.2018г. / 11 43ч.
Михаела Лазарова
Елена Кирилова. Снимка: личен архив

Елена Кирилова. Снимка: личен архив

Казват, че човек трябва да търси винаги вдъхновението край себе си. В хубавата храна, пътуванията, хората, които среща. Ние можем да се наречем късметлии, защото работата ни позволява да имаме допир с талантливи личности, които да ни зареждат с позитивизъм, като Елена Кирилова.

Някои от вас вероятно я познават от малкия екран. Ели е съавтор и водещ на предаването UpDate, което се излъчва по Bloomberg TV Bulgaria. Освен че показва постиженията в хайтек индустрията, актуалните тех джаджи и най-интересните мобилни приложения и платформи, предаването разкрива истории на успеха и вдъхновява бъдещите предприемачи с постиженията на български и международни стартъпи.

Ели е част и от екипа на финансовия сайт Investor.bg, завършила е „Продуцентство и културни индустрии“ в УНСС, а преди няколко месеца защити докторантура на тема „Трансформации на бизнес модела на музикалната индустрия в дигитална среда“.

Срещаме се с нея, не за да си говорим за бизнес, а за красотата и вдъхновението на това да пътуваш по широкия свят.

Кое бе последното място, което посети?

Бях във Виена като част от журито на Siemens Press Award 2018 г.

Как планираш коя да е следващата ти дестинация?

Планирането често правя спрямо събития, които искам да посетя – изложби, концерти, фестивали. Имало е моменти, в които просто съм намирала някое място през Instagram, а след това сме го посещавали. Като цяло използвам всяка свободна минута за пътуване. Ходя в чужбина дори за уикендите, стига да има удобни полети, благодарение на това успявам да излизам от страната по-често. Сега голямата дилема е пътешествие из Полша или на концерт на Бен Хауърд в Мюнхен в края на ноември плюс обиколка с кола из красотите на зимните Алпи.

Пътувала ли си някога сама? Ако да, какви са плюсовете на това да пътуваш сам?

Много пъти. За мен това са особено пълноценни пътувания. В тези моменти организирам времето си много по-добре. Не се съобразявам с никого, така че имам достатъчно време да разглеждам когато и каквото поискам. Но най-важният бонус от всичко е, че когато си сам, се запознаваш с много повече хора.

Топ 5 места, на които би се връщала отново и отново?

Голямата ми любов е Барселона. Вече имам близо месец, прекаран там, но този град никога не ми стига. Отвъд лудницата и купищата туристи, той може да ти предложи наистина много.

Минавала съм с кола през Южен Тирол и си мечтая отново да се върна там, за да разгледам по-обстойно. Иначе от малките симпатични места винаги мога да препоръчам Ротенбург об дер Таубер, Жирона, Халщат и Котор – градове, извадени от приказките. Халщат например е едно от местата, които открих случайно в Instagram. Оказа се, че е особено популярно сред китайските туристи.

В Китай, в провинция Гуандун, дори си имат свое копие на градчето, което иначе е разположено между планини, на брега на австрийското езеро Халщат, и е абсолютно вълшебно като атмосфера. Забелязвам, че през последната година все повече ме влекат не големи градове, а малки симпатични градчета, където по някаква случайност все уцелвам местни празници и атмосферата е невероятна.

Дестинация, на която не си била, но мечтаеш да посетиш?

От европейските дестинации много искам да видя Исландия и Норвегия. Иначе все повече мисля за места като Виетнам, Камбоджа и Чили.

Имаш ли любима кухня от дестинациите, които си посетила? Всъщност на колко места си била?

Няма никакъв шанс да изброя на колко места съм била, но фокусът ми досега беше предимно върху Европа. Обожавам средиземноморската кухня, но мисля, че е време да опитам и нещо по-екзотично – и като дестинации, и като храна.

Как пътуванията ти помагат в работата?

На първо място ми дават глътка въздух извън постоянния информационен поток. Признавам си, че не чета новини, когато съм почивка. Под някаква форма обаче, работата ме преследва. Ето, например, на Венецианското биенале за съвременно изкуство имаше инсталации с добавена реалност. Признавам, че не се сдържах и качих снимки на Facebook страницата на UpDate.

Работата ти понякога налага да пътуваш служебно. Какво прави тези твои пътувания също толкова вълнуващи?

Неизменно срещите с интересни и интелигентни хора. Имала съм ситуации, които звучат като начало на виц: Седим си аз, един чех и един поляк в австралийски пъб във Виена, докато ни обслужва канадец, който е идвал в България… Хубавото е, че с голяма част от чуждестранните колеги с моя ресор, с които сме близки, успяваме да се виждаме по големи събития. Тези срещи са винаги приятни.

От местата, които си посетила, през погледа на бизнес журналист, кое според теб е най-подходящото за живеене за една жена?

Зависи какво търсите. За мен балансът между работата и личния живот е особено важен. Журналистиката има навика да краде от личното време, така че за човек с моята професия, може би по-подходящ е голям град като Амстердам, Барселона, Берлин, където кипи живот, има купища събития, но и страхотни начини да се забавляваш и развличаш.

Твоите пътувания често са свързани с посещаване на музикални фестивали, концерти, разкажи ни накратко за този концерт, който най-силно те е развълнувал.

Може би най-емоционалният и най-личен концерт ми беше този на Radiohead. Гледах ги преди две години на фестивала Lollapalooza в Берлин. От години исках да ги видя на живо и буквално си сбъднах мечта. И да, Том Йорк е абсолютно извънземен и на живо.

Иначе концертите с най-чистото ми усещане за щастие бяха тези на Future Islands и La Roux преди години на загребския фестивал InMusic. Заваля ни страхотен дъжд, но напук на калта и факта, че бяхме подгизнали до кости, танцувахме под дъжда в продължение на часове.

Имам късмета всичките ми много близки приятели да са пътешественици, които обожават музиката, така че често е достатъчно просто да кажа: „Хей, взехме си билети за The Cure в Атина“, а отговорът директно да е: „Ок, идваме“, както се случи преди няколко дни.

Как се забавляваш по време на пътешествията си – гмуркане, дегустация на вина, храна, сърф и т. н...?

Извън фестивалите и концертите, с които много често съчетавам пътешествията, се стремя да намирам интересни изложби и музеи за съвременно изкуство. Миналото лято решихме, че преди фестивала в Загреб, който вече бяхме планирали, ще отидем и на Венецианското биенале за съвременно изкуство.

В крайна сметка пътешествието ни беше с кола и започна от Мюнхен, премина през Австрия, Северна Италия и красотите на Тирол, Венеция, Верона, през Словения и така към Загреб. Тридневният фестивал се оказа почти двуседмично пътуване с една нощувка в кола.

Няколко съвета как да планираме пътуване в чужбина, но да бъде максимално икономично?

Музеите и галериите в чужбина могат да се окажат скъпо удоволствие, особено ако става дума за частни колекции с произведения на изкуството или някой доста прочут музей. Затруднението става двойно когато искате да посетите няколко такива места за кратък период от време, а бюджетът ви ограничава. Отвъд добре познатите туристически карти, разгледайте уебсайтовете на местата, които искате да видите.

Често закупеният онлайн билет е по-евтин и ви пести опашките, защото влизате от друг вход с предварителна резервация. В Мадрид музеите и дори Ботаническата градина предлагат безплатен вход в последните два часа от работното си време абсолютно всеки ден. В Мюнхен пък входът за музеите и галериите в неделя е само 1 евро. Всичко това изисква малко проучване от ваша страна, но може да ви спести едно доста сериозно перо от бюджета, особено ако пътувате семейно.

За всякакви хитринки и съвети питайте местните. Така във Флоренция собственикът на къщата за гости, в която спах, ми каза заведенията „в които те таксуват за това, че просто си седнал“. За сметка на това получих съвет да посетя площад, на който вечер местните се събират, за да танцуват и да пият вино, докато слънцето залязва.

Третият ми съвет и може би най-важен – пътувайте с малко багаж, за да сте мобилни. Често пъти за петдневна почивка една раница с багаж може да ви е напълно достатъчна.

Колко често откриваш красотата на България и къде пътуваш из страната?

Има две места, на които се чувствам като у дома си – родният ми Видин и язовир Голям Беглик. С приятелите ми имаме традиция всяка година в началото на есента да ходим на Беглика. И така вече шест години. Превърна се в нещо като традиция – „семейното“ ни събиране. Много обичам Родопите и дори наскоро пътувах в този район.

Признавам, че в последните години пътешествията в чужбина ми бяха приоритет, но сега планирам отново да поема по българските пътища. Отдавна искам да посетя меандрите на Арда.

Твоето послание към читателите на Az-jenata.bg...

Инвестирайте в три неща – в здравето ви, в пълноценно време с любимите ви хора и в много пътувания с тях.

Снимки: Елена Кирилова

Коментирай