Свободно време

Калина Паскалева представи новата си книга „Секретно“

Премиерата на третата й книга се състоя на 10 октомври в София

11.10.2018г. / 13 32ч.
Мария Дуковска
Калина Паскалева.

Калина Паскалева.

„Секретно“ е последната книга на Калина Паскалева, която издателство „Апостроф“ представи официално пред публика на 10 октомври 2018 г. в София.

Основната цел на романа е не просто да разкрие поредица от скандални истории, а да постави на дневен ред темата за насилието над жени под всякаква форма. Ето защо събитието събра десетки представители на различни неправителствени организации и фондации, които се обединяват срещу този сериозен проблем.

Вечерта беше открита от Виктория Бисерова, управител на издателство „Апостроф“. „След „Дневниците на една курва“ и „7-те смъртни гряха“, „Секретно“ е третата книга, по която работим съвместно с Калина Паскалева. За много кратко време романът се превърна в бестселър и предизвика силен интерес сред читателите“, каза Бисерова. „Темата, която Калина е избрала, е трудна, защото тя не разказва исторически събития – романът съдържа и лични истории, всичко се случва днес и тук в процеса на работа. Ето защо книгата запълва огромен дефицит в българската литература“, допълни още издателят.

„Книгата наистина е провокативна и малко хора ще се осмелят да я напишат“, каза редакторът на „Секретно“ Илияна Бенова – Бени. Тя разказа повече за процеса на работа по романа. За работата си с Калина Паскалева, но като разследващ журналист, сподели повече и криминалният журналист от вестник „24 часа“ Димитър Мартинов. Той разкри няколко шокиращи случая за насилие над жени, част от които са пресъздадени в „Секретно“. „Всеки ден пишем за отделни случаи, но за пръв път те са събрани на едно място“, заключи Мартинов.

„Надявам се благодарение на книгата, все повече млади момичета, пострадали от насилие, да добият кураж и да тръгнат към свободата“, сподели Геновева Тишева от Български център за джендър изследвания. Инициаторът на кампанията „Сърце за пример“ Елица Милева също разказа повече за работата си с Калина Паскалева, която е и лице на каузата.

Самата авторка не скри вълнението си и благодари на всички, които я подкрепят в борбата срещу насилието над жени и момичета. „Писах „Секретно“ две години, няколко пъти я променях, но след всичко случило се в последните месеци точно сега дойде времето за излизането ѝ“, каза авторката. Тя сподели, че основната причина за написването на книгата е това, че и самата тя е била жертва на тормоз.

Към събитието, състояло се в новото културно пространство на София бар галерия „KaRe-Arte“, се присъединиха не само представители на различни фондации, но и десетки читатели и колеги на Калина Паскалева. Гости на премиерата бяха още журналистът Георги Милков, проф. Любомир Стойков, PR експертът Ива Екимова, златното момиче Християна Тодорова, светският хроникьор Антон Стефанов, художникът Мая Цанкова и др.

Коментирай