Свободно време

„Универсалното лекарство“ – в помощ на пациенти с множествена склероза

Над 5000 души в България страдат от това заболяване

13.11.2018г. / 06 20ч.
Мария Дуковска
„Универсалното лекарство“ – в помощ на пациенти с множествена склероза

Наскоро на книжния пазар се появи ново илюстровано издание – „Универсалното лекарство“, посветено на пациентите с Множествена склероза. Негов автор е д-р Мая Стоянова, с дългогодишни наблюдения върху проблемите и трудностите, пред които са изправени пациентите, страдащи от МС и техните медицински и немедицински потребности, на които здравната система у нас не осигурява решения. Тя написва тази детска книжка, след като е дълбоко разтърсена от съдбата на хората,, засегнати от това заболяване. Намерението ѝ е да дари безвъзмездно средствата, набрани от разпространението на книжката за осигуряване на безплатна индивидуална и групова психотерапия на нуждаещите се болни. Книжката е подходяща както за малки, така и за пораснали деца.

„Героинята е събирателен образ на милионите млади хора, ограбени от това коварно заболяване. Съдържанието е силно докосващо. Най-важното е, че от тази книжка всеки болен, както и неговите близки, научават и придобиват увереност, че има изход… Това го осигурява вярата и любовта – този непреходен Божи дар, който може да спаси и света“, споделя авторката. Идеята за създаването на фондация „Множествена склероза – не си сам“ идва след написването на книжката и отчаяните ѝ опити да прокара проекта за психологическа подкрепа за пациентите с МС в сътрудничество с вече съществуващата пациентска организация.

„Аз исках историята да достигне до всеки един човек на нашето общество, за да разбере какво изпитват тези, предимно млади хора. Защото тяхната съдба е безрадостна. Те се депресират, страдат и живеят в постоянно тревожно очакване на всеки нов пристъп. След пристъпа почти никога не идва пълно възстановяване. Непознавайки естеството на заболяването, повечето хора ги мислят за дрогирани, защото залитат, а те не са такива. Ежедневно са застигани от пристъпи на смазваща умора, а трябва да работят, защото имат деца и семейства... Те са хора, които имат нужда от разбиране, а не от отхвърляне, от подкрепа и съпричастност, от универсалното лекарство, наречено любов. Нека да бъдем хора и да им помогнем да живеят достойно в душевен и физически комфорт“, призовава Мая Стоянова, автор на книгата и основател на фондацията.

>> Симптоми, подсказващи за различни автоимунни заболявания <<

В историята, която авторката пресъздава, семейството на героинята и дъщеричката ѝ Марина, са олицетворение на всичко, което Бог е дал на всеки от нас – посвещение, милосърдие, състрадание и любов. Книжката е и наръчник за поведение за членовете на всяко семейство, в което има болен с хронично заболяване. В четивото се разказва за това как любовта на близките и приятелите може да върне надеждата за изцеление и пълноценен живот на тези пациенти. Читателите ще имат възможност не само да разберат през какво минават хората с МС, но и да го почувстват със сърцето си.

Авторката разкрива, че от това заболяване страдат над 2,3 млн. хора по света, като над 5000 са в България. Около 2000 от тях се лекуват с болест-модифициращи терапии, които забавят хода на болестта, но не могат да излекуват болните от МС. Около 90% от пациентите имат пристъпи на тежка умора, както и придружаваща депресия, тревожни разстройства и емоционален дисбаланс.

Д-р Стоянова споделя със съжаление, че едно от нещата, което я е накарало да напише книгата са и многото случаи на самоубийства сред хората, които страдат от МС, и с тази кауза цели да осигури жизненоважната психотерапевтична помощ на тези пациенти. Самата книжка може да се намери в книжарниците „Orange“, „Сиела“, както и да се изпише чрез съобщение, направено на ФБ страницата на „Множествена склероза – не си сам“, и www.nesisam.org.

Коментирай