Свободно време

10 начина да откажете цигарите

Няма да е лесно, но не е невъзможно

14.11.2018г. / 11 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки пушач знае колко трудно е дори само да си помисли за спиране на тютюнопушенето, камо ли да го осъществи реално. Навикът, пристрастеността към държането на цигарата, вкусът ѝ, удоволствието от това да си запалиш, докато пиеш любимото си кафе или алкохолно питие, приказвайки си с приятели, е несравнимо.

Въпреки че няма пушач, който да не е наясно с вредите от цигарите, отказването им е невероятно предизвикателство. Някои успяват от раз, но повечето се връщат към вредния навик понякога дори след години въздържание.

Рискове за здравето от пушенето на наргиле

За да направите отказването по-лесно и безболезнено, вижте някои начини за спирането на цигарите, които могат да ви помогнат в това трудно изпитание, важно за вашето здраве.

Направете си честен списък с всички неща в пушенето, които обичате и които не харесвате

Разчертайте бял лист хартия на две вертикални половини. В едната напишете всичко, което харесвате в пушенето, а от другата всичко, което не одобрявате. Бъдете напълно искрени със себе си и не поставяйте повече точки в полето на позитивната страна на пушенето.

Ако сте достатъчно смели можете да допишете дори мнението на вашето семейство и близки, какво те не харесват и харесват в пушенето. Някои от отговорите може да ви наведат на определени мисли.

Направете друг списък с това защо отказването няма да е лесно

За да се справите по-лесно трябва да сте наясно с трудностите, които ви предстоят. Когато човек знае какво го очаква е по-подготвен и уверен в успеха си и това, че не трябва да се отказва.

Решете на коя дата ще спрете

Спирането на цигарите е като договор със себе си. Всеки договор си има дата, на която се сключва. Не прекрачвайте уговорката със себе си.

Напишете всичките си причини за отказване

В тях може да влизат близките ви, здравето ви, миризмата на дрехите ви, на дома ви. Всичко, за което се сетите.

Пасивното пушене при децата увеличава риска от сърдечносъдови заболявания

Спрете да си купувате стекове

Щом сте решили да спирате цигарите, не се зареждайте с промишлени количества като преди. Купете си само една кутия, за да имате по една-две цигари, с които да залъжете глада за никотин. Намалете бройката изпушени цигари на ден. Това предразполага.

Направете си списък с моментите, в които си позволявате да пушите

Следете бройката цигари, която изпушвате. Набележете си само ключови моменти, в които много ви се пуши и запазете времето за тях. Така постепенно ще сведете цигарите до минимум, ако не сте готови да ги спрете рязко.

Направете списък с нещата, които ще правите, когато ви се допуши много

Вярвате или не, има много разнообразни и забавни неща, които можете да правите и които отвличат вниманието от глада за цигара. Разходки, спортове, активности на открито, готвене, почистване, подредба на дома, повече време за сън. Всичко това помага да настроите съзнанието си на нова вълна.

Откажете се, когато сте в добро настроение

Позитивната нагласа винаги помага. Пушачите изпитват най-голяма нужда от цигара, когато имат проблем, когато се сблъскат с трудност и когато са нервни. В тези моменти е най-трудно да се откажете от пушенето. Изберете положителната емоция за старт на новото начало.

Какво помага за спиране на тютюнопушенето

Когато датата на вашия договор наближи, изхвърлете всичко, което ви напомня за пушенето

В този списък влизат запалки, кибрити, скрити запаси от цигари, пепелници, дори запалката в колата.

Слагайте парите за цигари в касичка

Отделяйте парите, които иначе бихте похарчили, за да си купите цигари. Събирайте ги известно време преди да ги преброите. Ще се изненадате колко голяма сума сте плащали за този вреден навик. Това е добра мотивация за поддържане на въздържанието.

Коментирай