Свободно време

ВУЗФ стартира образователна кампания за повишаване на финансовата грамотност

Бизнес университетът, който е един от най-добрите с профил икономика в България, ще обиколи десетки училища, за да запознае учениците с основните принципи на финансите

22.11.2018г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: ВУЗФ

Снимка: ВУЗФ

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) продължава каузата си да подобри финансовата грамотност сред учениците. Бизнес университетът ще обиколи десетки училища в страната, където ще проведе уроци по финансова грамотност пред гимназисти.

По време на часовете представители от ВУЗФ ще обяснят някои основни принципи във финансите и икономиката. Сред основните теми ще бъдат личните финанси, взаимоотношенията с банките, както и видовете кредити. Ще се обърне и специално внимание на договорните взаимоотношения между работодател и служител, на трудовото законодателство, пенсионните и здравни осигуровки.

Обиколката на ВУЗФ започва от София. Днес, на 22 ноември, преподаватели от бизнес университета ще посетят Професионалната гимназия по електротехника и автоматика, като на 29 ноември е следващият урок пред 12 клас в същото учебно заведение.

На 26 ноември от висшето училище ще посетят и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ в Горна Оряховица. Паралелно с уроците по финансова грамотност за ученици, от ВУЗФ ще проведат и Академия за учители в Долни Лозен на 24 и 25 ноември. По време на нея преподавателите от бизнес университета, който е един от най-добрите с профил икономика в България, ще дадат ценни съвети и препоръки на учителите как по разбираем, интересен и практичен начин да обяснят на учениците някои сновни правила от финансите и икономиката.

„Финансовата грамотност е от изключителна важност за изграждането на един млад човек. Ако по български език учениците имат буквар, откъдето започват да учат азбуката, то целта на нашите уроци е да помогнем на учениците да научат „А“ и „Б“ за икономиката и финансите. Стремим се да засягаме теми, които биха им влезли в употреба веднага след като завършат училище, а защо не и преди това. Интерактивността на преподаване, приятелското отношение от страна на нашите лектори поражда сериозен интерес сред учениците, дори и сред тези, които не са в профилирани паралелки и се сблъскват за първи път с тази тематика. Затова сме много благодарни на директорите и учителите, които ни канят в техните училища и предоставят тази възможност на учениците си“, обясни Юлияна Георгиева – мениджър „Комуникации и кариерно развитие“ във ВУЗФ.

Кампанията за повишаване на финансовата грамотност сред учениците ще продължи както през декември, така и през 2019 година.

Снимка: ВУЗФ

Коментирай