Свободно време

Умно майче, богата майка

Кимбърли Палмър дава полезни финансови съвети на работещите майки

12.12.2018г. / 16 17ч.
Мария Дуковска
Умно майче, богата майка

Как един родител да изкарва, менажира, спестява и харчи разумно парите си така, че да ги вложи в бъдещето на цялото си семейство, независимо дали е по майчинство, на пълен работен ден, или фрийлансър, работещ от вкъщи – на това учи „Умно майче, богата майка“.

Това е практична, интелигентна и мотивираща книга, която без притеснение говори за парите на жените и отговорността, която всяка майка има към семейството си днес, утре, след двайсет и повече години.

Едно изследване в дълбочина как жените се справят, когато в живота им се появят първо едно, а после и повече деца, книгата е ценен наръчник по математика за майки, за успех при дългосрочните и добре обмислени инвестиции.

Кимбърли Палмър е финансов специалист и журналист с дългогодишна кариера и множество публикации в редица американски печатни издания, автор на три книги, гостувала многократно с темата за умните финансови решения в телевизиите CNN, NBC и CNBC. Щастлива съпруга и майка на две деца.

Преводач: Искра Ангелова
Редактор: Николай Генов
Издателска къща: „Жануа'98“
ISBN: 978-954-376-175-3
Мека подвързия
Обем: 288 стр.
Корична цена: 15 лв.

* * *

Откъси от книгата:

Исторически погледнато, финансовата индустрия винаги е игнорирала жените. Общо взето, рекламите са насочени към по-възрастни, побелели мъже, като жените играят главно техни компаньонки и са в поддържащата роля. В най-добрия случай един на всеки четирима финансови анализатори е жена. Мамите сме изтикани вън от повечето книги, посветени на инвестициите и финансите, а в онези, предназначени за нас, (които можем да разпознаем по блестящите розови подвързии,) основният акцент попада върху пестеливостта, необходима ни при пазаруване и използването на купони за намаления. То си е обидно, като се замислиш. Защо списанията и книгите за инвестиции, пълни със съвети как се забогатява, са предназначени само за мъже, а в същото време жените получават съвети как да спестят някоя стотинка в бакалията и как да намалят колекцията си от обувки?

Тези послания ни подхождат почти толкова малко, колкото добре би ни стоял и най-хубавият чифт дънки за бременни. Истината е, че ние жените и особено – мамите – ежедневно се разпореждаме с доста пари, което се отразява не само на нас, но и на нашите семейства. Всъщност изследванията сочат, че жените (и най-вече майките) имат гигантска мощ, що се отнася до парите в семейството: според „Фиделити“ по-голямата част (85%) от покупките на потребители се правят от жени, като пак ние – жените – влияем на 95% от покупките на стоки и храни въобще. През 2020 г. жените ще контролират 2/3 от богатството на страната, а същевременно 90% от нас ще управляват финансите си сами през някаква част от живота си, често поради настъпила смърт или развод. Ние осигуряваме прехраната в семейството много повече от преди – изследване на „Пю Рисърч Сентър“2 сочи, че в четири от десет домакинства с деца мамите са и глави на семейството.

По същия начин увеличаването на броя на смесените бракове, на броя на самотните мами и на броя на еднополовите бракове способстват за увеличаване на влиянието на жените в тяхната роля на пълноценно печелещи, спестяващи и инвестиращи членове на семействата. В същото време изследванията на общественото мнение показват единствено колко сме нещастни, защото индустрията не ни третира подобаващо.

* * *

Независимо от това, откъде започвате – дали вече сте майка на тийнейджъри или точно ще раждате – трябва да имате ясни цели, за да станете „умна мама“ и да поемете по точно този път. Тези цели подготвят сцената за всичко останало, за което говорим. Вашите цели са като любимите ви клинове – някои са цветни, други са в основните цветове и са незабележими, но ги сменяте, за да отиват на облеклото/живота ви. Трябва да са ви удобни, но и да ви пробудят за най-доброто ви Аз; трябва да ви е комфортно да се упражнявате и да спортувате с тях и да не се ядосвате, когато синът ви избърше калните си ръце в тях. Но понякога имате нужда от нови. Най-малкото – трябва редовно да ги преглеждате, за да видите дали не е време за смяна. Дори и най-добре поставените цели и най-хубавите клинове вероятно няма да траят повече от пет години.

* * *

Един от най-важните уроци, които трябва да научите от другите мами, е да упражнявате способността си да печелите и да я пазите толкова внимателно, колкото пазите тялото си. Тя винаги ще е там, дори и да предприемете временно спиране на работата или да намалите часовете, в които работите – тази ваша способност трябва да е готова, за да се включи и да ви помогне да се изкачите нагоре, следвайки собствените си нужди и желания.


Коментирай