Свободно време

„Танцьорката от Париж“ в преследване на свободата и любовта

Коя е била Лучия Джойс, мистериозната дъщеря на гения Джеймс Джойс?

01.01.2019г. / 08 59ч.
Аз жената
Снимка: ЕМАС

Снимка: ЕМАС

„Танцьорката от Париж“ в преследване на свободата и любовта Коя е била Лучия Джойс, мистериозната дъщеря на гения Джеймс Джойс?

След като ни срещна отблизо с възхода на хотел „Захер“, с пламъка на семейство Шагал, този декември популярната Колекция „Музи“ на издателство „Емас“ „приютява“ и вълнуващата история на дъщерята на Джеймс Джойс. В Колекцията се срещат цяла галерия героини-музи, вдъхновени и вдъхновяващи, олицетворяващи новата, еманципирана жена от края на 19-и и първата половина на 20-и век. Между кориците на романите, включени в поредицата, ви очакват артистични светове, пропити с атмосферата на блестящите метрополии – Париж, Берлин, Виена, Лондон...                          

Париж на двайсетте години от миналия век. За този период са изписани хиляди и хиляди страници. И със сигурност не е казано всичко. В града, събрал по неповторим в историята начин творческия елит на планетата, цъфтят изкуствата, възникват нови течения, раждат се и залязват звезди и слънца на небосклона. Париж диша изкуство, живее от изкуство, храни се от изкуство. И хората на изкуството дишат в него свободно, изживяват своя възход без ограничения, дават воля на своите идеи без цензура. 

      В този невероятен град и в това още по-невероятно време едно младо момиче бленува за независимост, търси изява на своето творческо аз, трепти с най-естествените трепети на младостта – тези на любовта. 

1934-та, Цюрих: След тежък душевен срив Лучия, дъщерята на световноизвестния писател Джеймс Джойс, е изпратена за психоанализа при нашумелия Карл Густав Юнг. Дали модерният психоаналитик ще успее да извади на повърхността дълбоко закодираните преживявания в семейството на гения?

               1928-а. В Париж вече е издаден романът „Одисей“, предизвикал преди това скандал в САЩ и спрян от продажба със съдебно дело поради „неприлично съдържание“. В Европа „Одисей“ е станал литературното явление на века, а неговият автор, ирландецът Джеймс Джойс, е обявен за най-големият експериментатор и най-великият писател на всички времена. След дълги митарствания, след години на крайна нищета по чужди държави и домове, Джеймс Джойс също е намерил своето място в Париж. Градът, привличащ като магнит писатели, художници, артисти, музиканти от цял свят, го чества като гений.

        Под крилото на гения расте нежно цвете – неговата дъщеря Лучия. Расте сред най-великите представители на парижката бохема и жадува да намери своето място в живота, място, където няма да е дъщерята на Джойс, а тя, Лучия. И младото момиче намира призвание в модерния танц, ставайки една от най-аплодираните танцьорки в този преситен от изкуство град. Но успехът на Лучия не е причина за гордост на родителите ѝ. Не само майката Нора, носеща все още тесногръдието на ирландската провинциалистка, спъва развитието ѝ, но и нейният баща – самият той пионер на литературния модернизъм – наблюдава успеха на дъщеря си с голяма доза скепсис. Колкото и модерен да е в своето творчество, геният показва своите жестоки граници в живота...
       Какво ѝ остава, освен любовта.

         „По впечатляващ начин авторката събужда за живот Джойс, Бекет и много други – и тяхното стихийно творческо битие сред бохемата на Париж засиява в ярки цветове.“ – Обзървър

           Авторката Анабел Абс (род. 1964 г.) завършва английска литература и ръководи голяма маркетингова агенция, преди да се посвети на литературата. Първите ѝ къси разкази са посрещнати изключително благосклонно от критиката, а дебютният ѝ роман „Танцьорката от Париж“ бива отличен с редица литературни награди. Живее в Лондон и Съсекс със съпруга и четирите си деца.

На книжния пазар от 7 декември 2018 г. 
Превод: Ирина Иванова
Обем: 432 стр.
Редактор: Цвета Германова
Издателство: „Емас“ 
ISBN: 978-954-357-385-1
Корична цена: 17,90 лв.

Коментирай
Свободно време