Свободно време

Научни факти, с които да намалите депресията

Откажете се от сладкишите

29.12.2018г. / 07 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През пролетно-летните месеци всичко е слънчево, прекрасно... Чувстваме се живи, с желание да направим много нови неща. Не така е през есента и зимата. Тогава усещанията за мудност, апатия, еднообразие, сякаш не ни напускат. Можем ли да надвием сезонната депресия? Според учените, да. Повече вижте в следващите редове.

Отивате и се прибирате от работа по тъмно

А как сте с настроението? Липсата на достатъчно светлина е една от основните причини за лошото настроение през есенно-зимните месеци. Сложете на бюрото си настолна лампа. Проучванията показват, че са достатъчни само 30 минути на ден, през които да бъдем изложени на ярка светлина, за да подобрим емоционалното си състояние. Учените дори сравняват този ефект с ефекта на антидепресантите.

6 храни, които елиминират стреса

Откажете се от сладкишите

Ако сте свикнали да си „оправяте“ настроението със сладки лакомства, добре е да се откажете от този лош навик. Удоволствието е временно, а щетите, които захарта нанася върху здравето и фигурата ви, само ще повишат усещането за тревожност и депресия. Вероятно знаете, че има храни, които повишават нашите нива на стрес. И все пак, черният шоколад е за предпочитане, тъй като какаото стимулира синтеза на ендорфини, които ни помагат да се усмихваме повече.

Слушайте музика

Имаме любима музика за всяко наше настроение. Според учени, слушането на музика може да ни помогне да се чувстваме по-добре, като ефектът трае не само по време на слушането, но и до две седмици след това. Най-важното условие е музиката да бъде приятна и позитивна.

Растения, които привличат любовта в дома и семейството

Започнете планирането на ваканцията

Ако има нещо, което наистина ще ви накара да се почувствате щастливи, то това е планирането на следващата ви ваканция. Очакванията, подготовката за почивка, повишават духа ни.

Не избягвайте комуникацията с приятели, познати

През студените месеци, някак естествено намаляваме общуването. Искаме да се приберем на топло и да гледаме любимите си филми. Ако искате да намалите риска от сезонна депресия, избягвайте това. Самотата може да влоши депресивното настроение, но също така уврежда тялото, по начин, сравним с тютюнопушенето.

Свързани статии

Вършете добри дела

Кога бе последният път, в който направихте нещо добро за някого? Оказва се, да правиш добрини има редица ползи за здравето, като рискът от развитие на хипертония намалява, нивото на стрес също, а хората които правят по-често добри дела са много по-щастливи и по-успешни.

Направете си хюга

Чува ли ли сте за хюга? Най-общо казано, това е датска формула на щастието. Хюга означава да създадеш комфорт и уют в средата, в която се намираш. От това да изпиеш с удоволствие кафето си, до приготвянето на сладкиши, сгушването в меко одеяло, наслаждаването на хубава книга, филм, ароматна свещ и т. н.. Опитайте се да създадете хармония край себе си и така ще се погрижите за тялото и духа си.

По материали от adme.ru

Коментирай