Свободно време

Важни съвети за интервю за работа, които ще ви донесат успехи

Ситуации и въпроси, за които да сте подготвени, когато кандидатствате за работна позиция

08.01.2019г. / 13 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки, който търси нова работа иска да я открие, колкото се може по-скоро. Най-добрият начин да спечелите желаното професионално място е да се представите подобаващо на интервюто за работа. Оказва се, че това не е никак лесна задача. 

Много кадърни хора с добри умения, талант и хъс се провалят още на стартовата линия заради неподходящи отговори на въпросите на интервюиращия. Създаването на погрешно впечатление за вас може да ви затвори професионални врати без да подозирате. 

Как да се представите добре на интервюто? Кои са препъни камъните, за които да внимавате?

Най-грубите и чести грешки на интервю за работа 

Ето няколко съвета, които ще са ви от полза в откриването на ново работно място.

Проучете добре компанията, в която кандидатствате 

Много лошо впечатление би направило, ако отидете на интервю и от отговорите ви си проличи, че изобщо не знаете нищо за фирмата или компанията, в която сте подали своето резюме. Съществена част от доброто представяне на интервю за работа е не само излагането на вашите най-силни професионални и личностни черти, но и заинтересоваността ви към работното място, целите и задачите, които фирмата си поставя, естеството на работа, историята на компанията и онова, което ви е привлякло в нея. 

Знайте добре кои сте и как да се представите по най-добрия начин

За да се предпазите от неудобни ситуации трябва да сте наясно със себе си, с талантите си, със силните си страни. Така ще ви е по-лесно да се представите в най-добрата светлина пред интервюиращия и ще увеличите шансовете да бъдете наети на желаната позиция. 

Бъдете съсредоточени 

Не се залисвайте по време на разговора и се старайте да бъдете тук и сега. Внимавайте във въпросите и не бързайте да отговаряте необмислено. Слушайте внимателно какво ви казва интервюиращият и се старайте да отговаряте адекватно и акуратно. Това показва вашата съсредоточеност и задълбоченост, а не способност да наизустявате готови отговори, които звучат не на място. 

Какво да попитаме, когато отиваме на интервю за работа

Не се страхувайте да покажете истинското си „аз“

Ако се опитвате да имитирате нечие поведение или да се правите на личност, която не сте, шансовете интервюиращите да усетят фалша са големи. Опитайте се да се държите като самите себе си. Така бихте спечелили повече симпатии. 

Определете адекватно най-големите си слабости 

Очаквайте този въпрос на интервю. Затова преди да отговорите помислете добре за каква позиция точно кандидатствате, за да дадете адекватен отговор. Например, ако имате проблем с търпението и съсредоточаването, това надали биха били слаби страни от личността ви, ако кандидатствате за работа, свързана с непрекъснато движение и динамика в работния ден. 

Очаквайте неочакваното 

Бъдете подготвени за неудобни или неочаквани въпроси. За да отговорите стегнато, подобаващо и светкавично, настройте се на тази вълна. Изчистете съзнанието си от странични разсейващи мисли и преминете на режим „остър ум“.

Отговаряйте само на въпросите, които ви задават 

Внимавайте да не се отвлечете излишно в разсъждения, защото така можете да си вкарате автогол. Бъдете стриктни в отговорите, които давате, не се задълбочавайте в ненужни приказки, които могат да ви изиграят лоша шега. Със стегнатите и конкретни отговори, които давате, ще покажете умението си да бъдете съсредоточени и точни. 

Какво да правите, ако блокирате по време на интервю за работа

Винаги бъдете готови с въпроси, които да зададете

Обикновено интервюиращият пита кандидата дали има въпроси относно работата. Винаги се подготвяйте предварително с най-малко 1-2 въпроса. Ако нямате никакви въпроси, това би означавало, че нямате и особен интерес към позицията и ви е все едно дали ще сте наети точно в тази компания. 

Коментирай
Свободно време