Свободно време

5 начина, по които работата ви прави по-стари

Няма да усетите как сте се състарили

30.12.2018г. / 16 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Неусетно годините минават, а ние остаряваме бавно, но сигурно. Понякога стареенето обаче може и да се случи по-бързо, отколкото очакваме. Една от причините е нашата работа. Как и защо? Вижте. 

Седене на бюрото цял ден 

Много изследвания констатират, че липсата на достатъчно движение през деня води до преждевременно стареене и скъсява продължителността на живота. Обездвижването е пагубно за здравето, защото влошава кръвообращението, респективно захранването на тъканите и органите с кислород и хранителни вещества, увеличава риска от запушване на кръвоносен съд, забавя метаболизма, създава условия за висок холестерол, високо кръвно налягане, диабет. 

Признаци, че работите в отровна среда

Работите прекалено дълги смени 

Хората, които работят повече от 50 часа седмично поставят здравето си в истински риск от сериозни заболявания, застрашаващи живота в дългосрочен план. Сред тях са артрит, диабет, рак, сърдечносъдови заболявания и инциденти, хронични заболявания на ендокринната и нервната система. 

Изгърбвате се на работното място 

Седящите пози по време на работа създават условия за неусетно изгърбване. Лошата поза, в която поставяте тялото си продължително време може да нанесе необратими щети върху почти всички органи и системи в тялото, причинявайки сериозни заболявания в бъдеще и най-вече преждевременно остаряване. 

Свързани статии

Взиране в монитора с часове 

Ако работата ви е свързана с работа на компютър или друг вид монитор трябва да знаете, че от това страдат най-много очите ви. Тяхната тъкан старее по-бързо, ако не правите нужните предпазващи упражнения. Спазвайте правилото 20-20-20, което препоръчва на всеки 20 минути взиране в монитора да погледнете обект, отдалечен на поне 20 стъпки от вас, като го гледате в продължение на поне 20 секунди. По този начин тренирате мускулите на окото, намалявайки риска от дегенеративни заболявания на очния нерв, повишаване на диоптъра или влошаване на астигматизма. 

10 признака, че спешно ви трябва нова работа

Изложени сте на слънце прекалено дълго 

Някои професии са свързани с продължително стоене на открито, което предполага повече пряко изложение на вредните UV-лъчи през лятото, а дори и през зимата. Някои хора са застрашени, дори да работят на закрито. Ако офисът им се намира в модерна стъклена сграда, чиито стъкла на прозорците нямат необходимата UV-защита, те също попадат в категорията неусетно стареещи с по-бързи темпове. В допълнение рискът им от рак също нараства. 

Коментирай