Свободно време

„Месец на големите котки“ – вдъхновяващи истории за големи котки от цял свят

Величествени създания важни за нашата планета

14.01.2019г. / 14 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Beverly Joubert

Снимка: Beverly Joubert

За поредна година National Geographic WILD посвещава цял месец на големите котки. През февруари ще бъдат излъчени седем премиери, представящи рядко наблюдавано поведение и вдъхновяващи истории за големи котки от цял свят. Всяка година каналът акцентира върху тези величествени създания, за да напомни на хората за трудностите, които те срещат и значението им за планетата. „Месец на големите котки“ започва на 03.02. от 18 часа. Ето какво ви очаква:

„Раждането на прайда“

Лъвовете в Селинда, Ботсвана, били застрашени от изчезване, заради лова. Благодарение на инициативите за опазването им, числеността им е нараснала от 2 на повече от 60 индивида. Станете свидетели на невероятна, стопляща сърцето история за оцеляване, представена от гледната точка на лъвовете, преобърнали съдбата си. Вижте как шест лъвчета опознават света и се учат да ловуват, да общуват и да оцеляват в благодатния див район. Премиера на 03.02. от 18:00 часа.

„Лъвове катерачи“

Биологът Александър Брачковски разполага с 90 дни да брои лъвове в Уганда и да оцени състоянието на популацията им. Но местните прайдове прекарват по-голямата част от живота си по дърветата. Поведението им е уникално за тази част на Африка. Премиера на 03.02. от 19:00 часа.

                                               Снимка: Alexander Braczkowski

„Царството на леопардите“

Карула, Кралицата на Джума, властвала над южноафриканския резерват „Саби Санд“ повече от десет години. Тя устоявала в тежки периоди на суша, отблъсквала нападения на завоеватели и се справяла с глада. Имала трима ухажори, шест малки и пет внучета. Кралството ѝ било могъщо, но сега е мъртва. На трона ѝ ще се възкачи нова кралица – една от най-големите ѝ дъщери: Танди, Шадоу и Шонгиле. Но във владенията им се промъква натрапник, решен да вземе властта. Дали сестрите ще поставят семейството на първо място? Премиера на 10.02. от 18:00 часа.

„Ловните подвизи на един женски леопард“

Малика се сбива с мъжки леопард и малкото ѝ загива. Тя се възстановява от загубата. В борбата за оцеляване се сблъсква с опасни противници и поема на рисковани ловни мисии. Накрая събира кураж да предизвика враговете си и да си върне миналата слава. Премиера на 10.02. от 19:00 часа.

„Сблъсък на тигри“

Две могъщи бенгалски тигрици от Рантамбор, Индия – сестри и родени убийци – са внучки на най-известната кралица сред тигрите и наследници на величествения ѝ трон. Те живеят в рай, който представлява едно от последните убежища за тигрите на Земята. Двете имат една цел – да детронират майка си, да унищожат третата сестра и се сдобият с върховна власт. Това е тяхната история. Премиера на 17.02. от 18:00 часа.

„Човек срещу пума“

Специалистът по големи котки Буун Смит отпътува за Патагония. Целта му е да наблюдава пуми, които се развиват добре сред природата при засилени мерки за опазването им. Котките не са придобили страх от хората и това е единственият район в света, където можем да проучим отблизо естественото им поведение. Щом пристига, Буун наблюдава с изумление как пумите ловуват пингвини – невероятно рядко събитие. Правилата на играта се променят, когато една голяма котка започва да преследва самия него. Той се сблъсква с гладна майка, потеглила на лов. Премиера на 24.02. от 18:00 часа.

„Законите на кралицата“

Лъвът е царят на животните, но лъвицата е истинската сила, която поддържа могъществото му. Тя е 135-килограмов хищник, част от прайд, който образува семейни групи. Всички си сътрудничат в улова на плячка и охраняват ожесточено границите на територията си. Лъвицата не би допуснала заплахи за господството на семейството си. Тя властва над земите си, като скрепва съюзи и убива безскрупулно враговете си. Премиера на 24.02. от 19:00 часа.

Коментирай