Свободно време

Според учени: Да се грижиш за бебе е по-натоварващо от това да спортуваш

4 причини защо това е вярно

18.01.2019г. / 11 58ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-големите житейски роли и радости е това да бъдеш родител. Най-големи, но и най-трудни. Стрес, напрежение, умора, промени във фигурата... Проучвания показват, че грижата за бебето е много по-трудна от това да практикуваш спорт. Дали е така, вижте в следващите редове.

Подтикът да бъдем съвършени

Белгийски изследователи са стигнали до интересно заключение. Според проучванията им, на по-висок риск от „прегряване“ са изложени родителите, които са високообразовани, тъй като те са подложени на голям натиск.

Желанието да бъдат най-добрите и най-успешни в това, което правят. Завишените стандарти, които се опитваме да достигнем, излагат на риск физическото ни и емоционално здраве.

На какво една майка трябва да научи дъщеря си

Усещането да не може да си починете

Първите няколко месеца от появата на бебето са монотонни и изтощителни. Това е като да се опитвате да победите в маратон, но да не сте в добра физическа форма. Трудността идва и от това, че няма как да се откажем от всичко това.

Според проучвания, майките започва да се радват на бебето си, когато то навърши 6 месеца, тъй като през цялото това време се опитват да приемат промяната в живота си. Ето защо е важно да не отказваме предложената ни помощ или да изпитваме срам от това да поискаме такава. Не бива да се опитваме изцяло да поемем грижите за бебето.

Българче се превръща в модна сензация в Instagram

Твърде много отговорност

Ролята на родителя е многопластова. Той е готвач, медицинска сестра, която бди денонощно, той е партньор в любовта и т. н. Това са огромни отговорности. Според едно изследване, колкото повече инвестираме в родителството, толкова по-висок е рискът от развиването на депресия и тревожност.

Ето защо трябва да се научим да балансираме, да имаме време за себе си, да възпитаме отговорности в децата, като това сами да подреждат играчките си. Не е никак малко, нали, поне на първо време.

Свързани статии

Усещането, че губим себе си

Може би онова, което най-много ни кара да се чувстваме психически изтощени е усещането, че губим себе си, свободата си, че нуждите ни вече не са на първа позиция. Любопитно е, че докато бебетата растат, развиват чувството за себе си и осъзнават, че хората около тях са отделни индивиди и се нуждаят от собствено пространство.

Не забравяйте и за вашето време, в което да се насладите на масаж, хубав сън, спорт, бюти процедура. Това не ви прави лоша майка, напротив. Ще намали стреса, ще повиши самочувствието и така ще бъдете по-спокойна и грижовна за любимите ви хора.

По материали от brightside.me

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време