Свободно време

5 начина, по които социалната мрежа засяга мозъка

За вредите от препускането в профилите ни в мрежата

23.01.2019г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Социалните мрежи оказват голямо влияние върху нагласите, мисленето на хората, които ги използват, но и на тяхното настроение и самочувствие. Някои се чувстват тревожни и потиснати след разлистване на профила си, други се зареждат с позитивна енергия. В повечето случаи хората изпитват стрес заради сравнението на своя живот с този на приятелите си. Възприятието в повечето случаи е лъжливо, тъй като обикновено хората споделят най-щастливите моменти от живота си, а това кара останалите да се чувстват зле, показват редица изследвания.

Как социалните мрежи помагат на майките

Позитивно или не, социалните медии оказват влияние върху мозъка на потребителите. Те изменят част от неговите функции. Хората се вълнуват от това колко човека ще споделят или реагират на техните публикации, което активизира определени центрове в мозъка, отговарящи за усещането за възнаграденост, за задоволство. По този начин социалните мрежи оказват много по-голямо влияние върху мозъка, отколкото просто да променят настроението ви.

Как се случва това?

Социалните мрежи намаляват способността за концентрация

Изследване на учени от Американската национална академия на науките констатира, че социалните мрежи едновременно дават възможността на човек да се фокусира върху това, което вижда, но и тъкмо обратното.

Пристрастените потребители на социалните мрежи изпитват трудност в превключването от една задача на друга. Мозъкът им губи способността да филтрира маловажното от същественото и му е нужно повече време, за да се съсредоточи върху новата дейност, която му се възлага.

Социалните мрежи могат да променят мисленето и мнението

Според изследване на калифорнийски учени, честата употреба на социалните медии може да ви накара да мислите по-малко от свое име, също и да мислите по-малко за вашето удобство, за вашите цели и желания. Започвате подсъзнателно да приравнявате мнението си по дадени въпроси с това на другите.

Обикновено пренастройката на мнението според най-популярното такова се случва, когато собствените публикации не печелят коментари и харесвания. В такива случаи човек инстинктивно започва да имитира постове на популярни или харесвани личности, което до голяма степен размива собственото мнение и отношение по даден въпрос.

Социалните медии могат да понижат самочувствието

Един на всеки трима души се чувства разгневен, разочарован или самотен, след като е прекарал известно време във Фейсбук, констатира проучване на американски учени. В повечето случаи хората изпитват тези чувства, защото се сравняват с приятелите и познатите си. В тежки случаи човек може да изпадне и в депресия заради постоянното сравняване с другите в социалната мрежа.

Сравняването с другите в социалните мрежи е пагубно

Свързани статии

Социалната мрежа може да засегне нервната система

Знаете ли, че центровете в мозъка, отговарящи за самочувствието и възнаграждаването реагират дори когато телефонът ви звънне? Поради тази причина хората започват да изпитват фантомни вибрационни синдроми. Няма как да не ви се е случвало да ви се стори, че телефонът ви вибрира или звъни. Това е именно поради състоянието на мозъка, който е в постоянно очакване и напрежение някой да ви потърси, да ви пише, да коментира или хареса публикация, от което вие да получите сигнал.

Социалните мрежи могат да причинят проблеми със съня

Влошаването на съня и механизмите на заспиване пряко влияят на мозъка и неговите функции, а те на психичното здраве.

Честото скролване в социалните медии преди лягане прави заспиването трудно заради синята светлина на телефона. Тя потиска секрецията на мелатонин и намалява качеството на съня.

Коментирай