Свободно време

3 признака, че е време да се научите да казвате не

Спасителен отказ, от който в много случаи имате нужда

09.11.2021г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понякога приисквало ли ви се е да тропнете с крак и да кажете „не“ на шефа си, на съпруга си, децата или родителите си? Много хора преминават през такива моменти, защото много от нас се страхуват от конфликти, критики, противопоставяне. Често избягваме битките и съревнованията, защото подсъзнателно искаме да бъдем харесвани от колеги, приятели, близки.

Това чувство ни прави уязвими и ни кара да изпитваме все по-големи трудности в отказването в името на себе си. Няма значение дали сте мъж или жена, дете или възрастен, притеснението от конфликти и конфронтации го има и се оказва по-голям психически проблем, отколкото се смята.

Най-сигурните знаци, че се срещате с емоционален психопат

За да се съхрани човек е необходимо наистина да се научи да отказва, когато обстоятелствата го налагат за негово добро. Това прави тялото и психиката по-здрави, емоциите по-стабилни, а самочувствието по-високо.

Крайно време ли е да се научите да казвате „не“? Ето по какво да познаете.

Прекалено се отдавате

Искате да огреете навсякъде. Запълвате целия си график с работа, ангажименти, детски партита или пък такива за възрастни. Не си оставяте никакво време за себе си, такова, в което да се отдадете на релакс в рамките на няколко часа. Ако изникне нещо непредвидено, вие се съгласявате да помогнете или да се отзовете, просто защото нямате причина да откажете.

Време е да се научите да спрете да го правите и ако наистина имате нужда да откажете, да го направите. Постоянният стремеж да накарате другите да се чувстват добре, да изпълните ангажиментите си точно и навреме, както и да помогнете на всеки, който има нужда от вас, ще ви съсипе. Нивата на стрес в организма ви ще ударят червената зона на скалата на прегряването.

Не искате да разочаровате хората около себе си, но потискате нуждите си

Прост пример – обажда ви се приятел/ приятелка, който иска да се видите довечера на по питие. На другата сутрин ви предстои важна среща, интервю или представяне на проект например, за които трябва да сте в суперсвежа форма. Не можете обаче да откажете на приятеля си, защото не искате да го разочаровате.

От какво не трябва да се отказвате, когато искате да сте щастливи

Подобни примери за пренебрегване на себе си са много и могат да се появят по много причини всеки ден. Няма значение дали ще са свързани с колеги, близки, семейни партньори деца – те са пагубни за психиката и здравето.

Трябва да разберете, че понякога отказът от отзоваване също е ценен сигнал за другите хора. Те свикват, че не сте им на разположение и се стремят да се нагодят към вашия график. Ако ви ценят, ще ви разберат, но няма да се разочароват от вас. Не тълкувайте погрешно ситуациите в свой ущърб.

Искате да впечатлите

Понякога в стремежа си да изпъкнете, да бъдете забелязани или одобрени от някого, потискате желанието си да кажете „не“, за да не оставите негативно впечатление. Смятате, че като изразите безпрекословната си отдаденост и готовност за реакция, ще оставите наистина добро впечатление.

Ако желаете да откроите уникалните си способности и те да бъдат позитивно забелязани, казвайте „не“, когато обстоятелствата го налагат или позволяват. В някои случаи отрицанието действа по тъкмо обратния положителен за вас начин.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 2 години )