Свободно време

Как българският разказ „Кръв от къртица“ влезе в учебник в САЩ

Здравка Евтимова разказва в студиото на „България сутрин“

28.01.2019г. / 10 46ч.
Мария Дуковска
Как българският разказ „Кръв от къртица“ влезе в учебник в САЩ

Разказът „Кръв от къртица“ на българската авторка Здравка Евтимова бе поместен в учебник по литература в САЩ. Творбата се изучава редом с произведения на Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт.

Творбата, която в отвъд океана е със заглавието „Кръв“, била публикувана в литературното списание на университета Антиок. След това е поместена и в антология на съвременни разкази, които съдържат под 2000 думи. Именно там издателите на учебника прочели разказа и решили да го включат в помагалото за 8 клас.

В Дания също учат този разказ. Предпочитат разказа, защото е къс, а самите изречения са лесно разбираеми за четящите. Дългите изречения често карат човек да не може да разбере каква идея се крие зад тях“, обясни в „България сутрин“ писателката.

Тя е категорична, че животът постоянно ни поставя пред пропасти и различни разочарования, на които трябва да погледнем като урок, не като упадък.

След като стана ясно, че разказът ще се изучава от учениците в САЩ ми се обади моята издателка Божана Апостолова, която ме подкрепя от много години. Ако беше наблизо, можеше да ме удуши в прегръдките си. Още не съм готова да бъда в българските учебници. Този разказ е малко страшен и леко зловещ“, коментира Евтимова пред Bulgaria ON AIR.

Коментирай