Свободно време

Поли Генова е посланик на инициативата „Пазители на сърца – мисия училища“

Кампанията на iHELP Bulgaria цели да осигури безвъзмездно обучение на 5 000 ученици от столични учебни заведения за оказване на долекарска помощ

12.02.2019г. / 13 19ч.
Мария Дуковска
Поли Генова е посланик на инициативата „Пазители на сърца – мисия училища“

В рамките на 12 месеца по време на “Час на класа“ ученици на възраст от 14 до 19 години ще се запознаят как на практика да оказват първа помощ на дете, новородено и възрастен и какви са възможностите на приложението за алармиране iHELP.

Дълбокото ми убеждение е, че колкото по-висока е степента за взаимопомощ в едно общество, то толкова по-силно е и самото общество. С тази инициатива искаме да възпитаме у подрастващото поколение именно тази философия и същевременно да направим поредната стъпка към развитието на най-голямата мрежа за взаимопомощ“, сподели Христо Христов – директор на iHELP Bulgaria.

Първото училище, което ще посети екипът на Христов е IX френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“.

В обученията ще се включат над 10 лекари, които ще предадат умения за начините, по които може да се помогне на човек без дихателна дейност и пулс.

“ Смятам, че е важно всеки човек, от ранна възраст, да бъде информиран как може да реагира правилно в ситуация, в която се налага спешна помощ. Самата аз бих искала да имам нужните познания, за да мога да помогна на човек в беда. Затова заставам зад инициативата Пазители на сърца – мисия училища“, каза Поли Генова.

Певицата сподели още, че предстои да покаже в социалните мрежи колко лесно може да се борави с приложението iHELP, и как с малки стъпки може да се спаси живот.

За iHELP:

iHELP е мобилно приложение, което обединява семейства, приятели, доброволци и професионални спасители в случай на нужда от спешна помощ.

Приложението е безплатно за сваляне и се използва за изпращане на SOS алармиране в случаи на нужда от спешна медицинска помощ.

При подаване на аларма – освен свързване със 112, системата локализира потребителя и изпраща SOS нотификация до неговите спешни контакти и всички потребители, намиращи се в радиус от 500 м.

За регистрация в платформата са нужни единствено имейл, парола и телефонен номер.
В България мрежата за взаимопомощ на iHELP надвишава 3600 потребители.

До момента в страната са обучени над 2700 души за оказване на първа помощ благодарение на различни инициативи, организирани от iHELP Bulgaria.

От тази година посредством приложението може да се алармира и при ПТП, кражба на автомобил, пожари и бедствия.

Коментирай