Свободно време

Защо всички полудяха по житния режим на Дънов

Какво съветва нутриционистът Яна Данаилова

21.02.2019г. / 10 50ч.
Мария Дуковска
Защо всички полудяха по житния режим на Дънов

Въпреки задаващия се студ, постепенно зимата си отива. С нея е редно да си отидат и тежките храни. За да се подготвим за идващата пролет, тялото и духът ни трябва да преминат през интервенция. Една от всички възможни техники за пречистване е житният режим, създаден от учителя Петър Дънов.

Това е завет от учителя Петър Дънов. Идеята му е да изчистим тялото от тежките храни през зимата. За да се подготвим за пролетта можем да преминем през този хранителен режим. В храненето влизат 100 грама жито, няколко ябълки и няколко лъжици мед на ден. Това не е диета, това е пречистващ пост. Трябва да влезем в този пост със смирение. Не бива да го изпълняваме по задължение. Общо калориите за ден са около 1200 – за една активна жена нужните калории на ден са 1500-2000, а за един мъж около 2500-3000“, обясни нутриционистът Яна Данаилова.

„Съгласно завета на Дънов трябва да залеем с гореща вода 100 грама жито още от вечерта. Житната вода не я хвърляме. Режимът може да се спазва и с лимец, ако не можем да намерим чисто жито. Тези с непоносимост към глутена ползват елда. Житният пост трябва да продължи 30 дни, тъй като не е добре да стресираме тялото си. Стоте грама жито трябва да ги разделим през целия ден. Водата от житото я пием“, отбеляза гостът на „България сутрин“.

Яна Данаилова уточни, че около третия ден можем да преживеем лечебна криза, от която може да почувстваме силен дискомфорт. Ако стане нетърпимо, трябва да преустановим режима, но да се захраним постепенно, подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

За финал нутриционистът изтъкна, че отслабването при този режим е факт, но не то е фокусът.

Вижте повече във видеото.

Коментирай