Свободно време

5 вида грижа за нас самите

За да сме пълноценни и щастливи личности, първо трябва да се грижим за тялото, ума и душата си

04.03.2019г. / 07 52ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Да се грижим за себе си, това е мантра, която в последно време е много модерна и на път дори да се изтърка. Но дали осъзнаваме всъщност нейното значение и по-важното – грижим ли се наистина, ама наистина за себе си или само си мислим, че правим нещо подобно? Днес се замислих над въпроса колко време отделяме да се погрижим за нашето психическо, емоционално, физическо здраве и да бъдем по-щастливи, в хармония със самите нас? Знам, че е трудно. Самата аз съм родител на две малки деца и да намеря време за себе си често е мисия невъзможна. Ежедневието ни е толкова динамично, че дори и жените, които нямат деца, но улисани в работни ангажименти, също не намират време за себе си. А как тогава можем да сме пълноценни и най-вече здрави, ако не полагаме грижи за себе си? Дори и в момента здравословното ни състояние да е добро, преумората ще ни се отрази в дългосрочна перспектива.

И така, да не губим много време, а да погледнем кои са основните видове грижа към самите нас, за които трябва да намерим поне мъничко време. Една малка крачка към самите нас, а ефектът ще бъде наистина голям. Да опитаме заедно?

Физическа грижа

Не можем да не започнем с най-видимата част от здравето – тялото ни. Как да бъдем добре, ако не сме здрави физически? Невъзможно. Задължителни профилактични прегледи, особено при гинеколог и мамолог. Да намерим любим спорт или физическа активност, която ни кара да се чувстваме добре и да намираме време за нея. Дори бързото ходене пеша е такъв вариант, стига да ви е приятно. Тази грижа често се пропуска от много дами, които в забързаното ежедневие не намират време за спорт и им се струва практически невъзможно. Ако фитнесът не е вариант, превърнете дома си във фитнес. Купете си гирички и стелка и тренирайте у дома. Включете децата в тренировката, те обичат да са част от нашите занимания. А ако им доскучае, набързо ще си намерят друго занимание и ще ви оставят на спокойствие да си правите упражненията.

>> Защо жените трябва да практикуват йога редовно <<

Емоционална грижа

Може би най-важният вид грижа е да помислим за емоционалното ни състояние. Стресът от ежедневието и множеството задачи и ангажименти изцеждат силите ни. Умората понякога е толкова голяма, че емоционално се чувстваме опустошени. Как можем да повлияем на емоционалното състояние? Едно такова решение, макар да ви изглежда може би наивно, но е ефективно, да си водите дневник – за нещата, които са ви се случили. Излейте ги на листа хартия и ще усетите колко по-леко ще ви стане и по-разтоварващо. Ако усетите нужда да плачете, направете го. Поплачете си и изкарайте тези емоции. Сълзите имат пречистваща сила, както и смехът. Нека те да бъдат вашият отдушник.

>> Изберете камък и подобрете енергията си <<

Интелектуална грижа

Това е зона, която има нужда от специално внимание, а много често я подценяваме, отново поради множество задачи. Така както тялото има нужда да се поддържа във форма, същото важи за мозъка и за интелектуалните ни способности. Лекарите често съветват да тренираме мозъка с повече четене и опити да се запаметяват интересни факти, да се решават кръстословици, судоку, да се сглобяват пъзели. Добре е да намерите занимание, което ви харесва и периодично да му отделяте време. Сърфирането из социалните мрежи не е вариант, а само ще ви загуби времето.

>> Как да спрете да абсорбирате чуждите емоции <<

Духовна грижа

Тази грижа е много важна и е свързана с емоционалното здраве. Намирайте мъничко време, дори и няколко минути на седмица биха били достатъчни, в които просто да се усамотите, да потънете в себе си, мислите и чувствата си. Фокусирайте се върху тях, както и върху нещо, по-голямо от самите вас. Кауза, мечта, съкровено желание, дори проблем, който ви мъчи. Отделете му няколко минути и помислете как бихте могли да го разрешите или да подобрите ситуацията. Съществена част от тази грижа е усамотението и вглеждането в самите нас.

>> Ако искате да сте щастливи, не очаквайте теи 5 неща от другите <<

Социална грижа

Последната пета грижа е не по-малко важна от всички останали. Това е грижата за вашето пълноценно общуване с другите. За комуникативните хора това не би трябвало да е съзнателен процес, те просто се наслаждават на общуването с приятели, близки, колеги, дори непознати. Но при по-интровертните хора тази грижа е важна, защото един интересен, увлекателен разговор има роля в живота им и преодоляването на самите тях в стремежа да общуват повече, ще им бъде от полза. Ще ги обогати и с времето ще започнат да се чувстват по-добре, по-освободени.

>> 6 начина да бъдете добър и желан комуникатор <<

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
ДЕТЕ ОТ ДЕТСКА ГРАДИ ( преди 5 години )
ЗАБРАВИХТЕ: "ФИНАНСОВА ГРИЖА"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар