Свободно време

5 техники да се освободим от емоционалните травми

Можем да се научим да се освобождаваме от товара на миналото, стига да искаме

10.03.2019г. / 06 43ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме били наранявани някога. Всеки носи болка или тъга в сърцето си, а причината може да бъде емоционална травма отпреди много години. Но както добре знаем, емоциите се контролират трудно, а негативните могат да нанасят сериозни поражения върху психиката, настроението, цялостната ни нагласа към живота. Понякога тези емоционални травми ни белязват така силно, че успяват да блокират цели аспекти от живота ни, да спрат дори нашето развитие.

Днес ще се спрем на няколко техники, които психолозите препоръчват, с цел да се освободим от този тежък емоционален товар и да продължим напред без бремето на минали болезнени преживявания.

1. Вземете решение да се освободите

Чувства, емоции, и то трупани с години, не могат да се изпарят с едно щракване с пръсти. Знаейки добре за нашите лични болки и емоционални травми, трябва да вземем съзнателното решение да се освободим от тях. Това означава, че са необходими усилия, които да насочим към постигането на тази цел. Когато правим съзнателно решение да променим нещо в живота си, ние поемаме отговорност да престанем да мислим за него, да спрем да си повтаряме и преповтаряме всеки детайл от случилото се, да позволим миналото да вземе превес над емоциите ни днес и сега. Когато разберем, че всъщност задържането на болката е наше решение, ще стане много по-лесно да се сбогуваме с нея.

>> Камъни, с които да елиминирате негативната енергия <<

2. Дайте израз на болката си

Покажете вашата болка и тъга, дали на човека, отговорен за нея или просто като й позволите да излезе от вас, споделяйки с приятел, дневник, дори писмо до човека (писмо, което няма да пратите). Тази част от процеса е важна, защото когато споделите и изнесете болката си наяве, тя вече няма да е във вашата глава и душа. Тя ще е извън вас и ще е много по-лесно да продължите напред.

>> 5 вида грижа за нас самите <<

3. Спрете да бъдете жертва и да обвинявате другите

Да сте в позицията на жертва носи странно, но приятно усещане – сякаш сте сами срещу целия свят, но с правото на ваша страна. Това усещане за правота, дори и да имате основание, не ви носи позитиви. Напротив, ограбва ви емоционално и ви пречи да продължите напред. Защото докато вярвате, че сте жертва и всички други са виновни за вашата болка и травма, никога няма да можете да се изправите и да бъдете победител. А усещането да владеете живота си, да вървите напред и да побеждавате е по-приятно и окриляващо от всичко друго на света.

>> 6 признака, че в детството сте били емоционално пренебрегвани <<

4. Фокусирайте се върху настоящето – това тук и сега – и му се насладете

Това е моментът на истинското освобождаване от емоционалния товар. Забравете го, наистина се постарайте да го изтласкате от мислите си и насочете енергията си към настоящето. Тук и сега, без да мислите за предишни грешки и болезнени моменти. Осъзнайте, че миналото е непоправимо, но сегашният момент зависи вече само от вашите действия и желания. Помнете, че замъгляването на ума ни и живота ни с болезнени емоции, наранени чувства, не оставя място за положителните неща, които ни се случват. А те не са по-малко, и са по-ценни. Насладете им се сега.

>> Как емпатичните личности провалят връзките си <<

5. Простете – на другите и на себе си

Може би е трудно да забравите за нечие лошо отношение към вас или користна постъпка, но от ключово значение за запазване на душевното спокойствие е да намерите сили и да простите. Понякога затъваме в болката и ненавистта си, неусетно ставаме мрачни, негативни, по-затворени в себе си. А това не ни носи позитиви, не ни води напред, напротив, потиска ни и затъваме по-дълбоко в душевните терзания. Намерете сили и кураж да простите, но не само да го изречете, а наистина да приемете грешката и постъпката, която ви е наранила така дълбоко.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
titia ( преди 5 години )
ima mnogo dulboki bolki v men koito nikoga niama da moga da izhvurlia . za sujalenie . ednoto koeto me pravi 6tastliva e blizostta na liubim 4ovek i hlapenceto mi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар