Свободно време

Деца дариха оборудване за над 60 хиляди лева на УМБАЛ Стара Загора

Събраната сума в жълти стотинки за 11 години е 345 669,91 лв.

08.03.2019г. / 13 44ч.
Мария Дуковска
Деца дариха оборудване за над 60 хиляди лева на УМБАЛ Стара Загора

Деца дариха днес оборудване на стойност 40 514 лв. на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора. Средствата са събирани като жълти стотинки по линия на благотворителната акция „Жълти стотинки – деца помагат на деца“ и с тях са закупени кувьоз, ехограф в окомплектовка с микроконвексен трансдюсер, интраоперативен трансдюсер и линеен трансдюсер, видеопринтер и перфузор.

Акцията на Сдружение „Съзидание 2012“ се провежда вече дванадесета година. Общата събрана сума за Стара Загора е 62 876,09 лв., като по-рано през годината беше доставено необходимото оборудване и на Клиниката по неонатология в болницата – два кувьоза за недоносените бебета и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация.

345 669,91 лв. е общата събрана сума за 11-те години на Акцията до момента, като с тях е закупено оборудване за детските отделения на 14 болници в страната.

Надсловът „Деца помагат на деца“ е същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него касичка, събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското – чрез него и детето, и възрастните могат да сътворят красота, да видят как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.


Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година събраните средства се увеличават, като през миналата година достигнаха 62 876,09 лв. За 2019 година град-столица на акцията е Хасково и МБАЛ “ Хасково“. В Детското отделение на болницата се нуждаят от инфузионни помпи, инхалатори, аспиратор, пациентни монитори, ЕКГ апарат, стойки за системи, болнични легла за кърмачета, болнични шкафчета, постелно бельо за деца и придружители, столове, сгъваеми легла с матрак, готварска печка, гардероб двукрил, медицински бюра, шкаф за чисто болнично бельо, пейки и други консумативи.

Средства се събират през цялата година. Могат да се предават на целогодишните пунктове в градовете, в които има такива, както и по време на големите ни акции на 1 юни – Деня на детето и 6 декември – Деня на свети Николай Чудотворец. Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение „Съзидание 2012“.

Коментирай