Свободно време

Документалната поредица „Нашите пълководци“ пуска нов бонус епизод

Новата продукция е посветена на първия български генерал Сава Муткуров

15.03.2019г. / 13 26ч.
Мария Дуковска
Документалната поредица „Нашите пълководци“ пуска нов бонус епизод

Анимационно-документалната поредица „Нашите пълководци“ на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“, която представя някои от най-важните български военачалници, се увеличава с един нов бонус епизод. Допълнителният късометражен филм е посветен на първия български генерал Сава Муткуров, чиито заслуги за Съединението и за развитието на българската армия са неоспорими.

Днес, на 15 март, се отбелязват 128 години от неговата кончина. Паметта на ген. Муткуров ще бъде почетена във Велико Търново със специална изложба, благотворителна инициатива за събиране на средства за изграждане на бюст-паметник на негово име. Днес в чест на първия български генерал в старата българска столица ще бъде представен за пръв път и филма от „Нашите пълководци“, посветен на ген. Муткуров.

В новия епизод от поредицата ще бъдат представени интересни данни за живота на генерала. Той всъщност е човекът, който убеждава българския княз Александър І в каузата на Съединението. Муткуров участва активно в делото на 6 септември 1885 г., включен е и във временното правителство. Участник в три войни историята го показва като прям, но честен, и уважаван дори от противниците си. Както заявява негов биограф: „Той беше и началник, и приятел, и войник и добър гражданин. Нека българската история му определи приличното място в своите страници!“.

Още интересни подробности за човека, без когото Съединението между Княжество България и Източна Румелия може би никога нямаше да бъде факт, ще разберете от новия 11-и епизод на „Нашите пълководци“. Той ще се излъчи премиерно за българския тв ефир на 17 март в предаването „Операция: История“ от 16,30 часа по Bulgaria ON AIR.
Създаването на бонус епизода на „Нашите пълководци“ е обещание, което ЗАД „Армеец“ даде по време на представянето на образователния проект във Велико Търново през ноември 2018 година. Огромният интерес на публиката към поредицата провокира изпълнителния директор на ЗАД „Армеец“ Константин Велев да обещае, че заедно със сдружение „Българска история“ ще създадат епизод за първия български генерал.

Документалната поредица „Нашите пълководци“ е съвместен образователен проект на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“, който цели да направи родната история интересна и вълнуваща както за по-широката общественост, така и за учениците.

Проектът е продължение на „Българско военно чудо“, което пресъздаде най-големите военни постижения на армията ни. Филмите бяха представени на открити уроци по родолюбие пред стотици ученици и предизвикаха страхотен интерес както сред тях, така и сред учителите. Сега обиколката из училищата продължава и с епизодите от „Нашите пълководци“.

Филмите са достъпни за всички и онлайн, а дискове от поредицата се подаряват безвъзмездно за образователни цели. Епизодите могат да бъдат гледани и в социалните мрежи на „Българска история“ и ЗАД „Армеец“.

Коментирай