Свободно време

5 начина да създадете приятелства в зряла възраст

И как да ги задържите

04.04.2019г. / 12 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Истинските приятелства в живота на повечето хора възникват в по-ранните години, при някои даже в детска възраст. С напредване на времето става все по-трудно да създадем нови приятелства и най-вече да ги задържим. Причините са много, най-вече социални и психологически. Опитът, който трупаме, разочарованията ни карат все повече да губим доверието в хората и да „подаряваме“ искреното си приятелство, защото предателствата във всичките им аспекти причиняват много болка.

Въпреки това всеки човек има нужда от приятели. На някои са им достатъчни няколко човека, на които да разчитат, за да се чувстват добре. Други не могат да съществуват пълноценно, ако не са обградени от широк кръг приятели.

Как да спрем да губим приятели?

Каквато и да е вашата нужда от социални контакти, вижте как да съумеете да ги създавате в зряла възраст и как да успеете да ги запазите, което е най-важното.

Разберете кога се държите естествено и кога не

Повечето от нас създават най-дълготрайните си и най-пълноценни приятелства, които запазват дълги години, в детството. Това не е случайно. Тогава сме неспособни да носим социални маски, които впоследствие се научаваме да „ползваме“. Те прикриват най-интимните ни емоционални преживявания – страх от отхвърляне, различие в мисленето, което притъпяваме, само за да се впишем в даден социален кръг, желание да се харесаме непременно.

За да регистрирате истинското потенциално приятелство в зряла възраст, което би ви удовлетворило, обърнете внимание в компанията на кого се чувствате най-естествено. Ако не ви се налага да носите социалната маска, не се притеснявате да изразявате свободно мнението си, не сте потиснати от куп задръжки, значи с този човек имате по-специална връзка. Работете в посока на нейното развитие и превръщането ѝ в приятелство.

Бъдете уязвими и искрени

Няма нищо лошо в това да признаете в разговор, че имате затруднения в намирането на приятели. Ще се изненадате колко хора са в това положение, просто защото е напълно нормално с напредване на възрастта откриването им да става все по-трудно. Ако сте по-искрени и неприкрити в разговорите си на тази тема от време на време, ще ви е много по-лесно да откриете общи теми с хората, с които общувате, а междувременно и да завържете ново спонтанно приятелство.

Свързани статии

Направете го приоритет

Не забравяйте, че създаването на приятелство невинаги се случва по вода, особено в началото. Ако сте открили общи теми и интереси, цели и хобита с някого, не се отказвайте при първите трудности в комуникацията. Приятелството изисква постоянство и упоритост. Ако смятате, че си струва, не се отказвайте.

4 зодии, които най-често са фалшиви приятели

Инвестирайте

За да създадете истинско приятелство е необходимо да давате и от себе си. Инвестирайте време, внимание, емоции, подкрепа в приятелствата си, за да ги направите по-силни и истински. Размотаването с някого просто за да отбиете номера или да си запълните свободното време не е добра идея, когато сте вече зряла личност. Тези „приятелства“ са характерни за юношеството и младостта, когато човек все още мисли, че никога няма да остане сам. Зрелите хора не подхождат така към социалните контакти, на които държат.

Бъдете по-упорити

Имайте вяра в приятелството. Не я губете, защото в крайна сметка това са човешки взаимоотношения. Дори да се разочаровате, не проектирайте разочарованието си върху всеки друг потенциален приятел. Бъдете по-толерантни към несполуките в опитите за приятелство. Не се отказвайте при поява на трудности. Наистина е важно да създавате и поддържате приятелства през целия си живот. Така ще съхраните психиката и емоциите си здрави, а личността и характерът ви ще се обогатяват непрекъснато.

Коментирай
Свободно време