Свободно време

Думите, с които трябва да спрете да се описвате

Принизяват качествата ви и определят погрешно мнението на другите

25.03.2019г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Думите, с които наричаме другите са важни, но не по-малко важни са и думите, с които описваме сами себе си. Не си даваме сметка как самоопределянето ни кара да се отнасяме към себе си, още повече, ако го правим на глас пред другите. Много трябва да се внимава с начина, по който говорим за себе си и как точно се представяме, за да не създадем погрешно впечатление у хората, най-вече, за да не ги накараме да ни подценяват.

Кои са думите, с които не трябва да се окачествяваме пред другите?

Самотен

Ако сте приключили връзка наскоро или сте претърпели загуба в семейството или близкия си кръг, не го превръщайте в акцент, когато трябва да отговорите за социалния си статус. Самоопределянето като самотен или сам предизвиква съжаление у хората. Ако се чувствате така, трябва да престанете да мислите и говорите за себе си като сам човек, а се обръщайте за подкрепа. Най-близките ви хора ще бъдат до вас. Те знаят кога имате нужда от тяхното рамо.

Методи за изграждане на силен характер у децата

Глупав

Ако непрекъснато се описвате като глупави, хората около вас ще започнат наистина да виждат само тази страна от вас. „О, колко съм глупава, забравих да направя нещо“, „Колко глупаво от моя страна“ и още много други примери говорят за това как без да осъзнаваме се самоопределяме като глупаци всеки ден. Това рефлектира върху отношението на другите към нас.

Мързелив

Запомнете, че колегите ви само това чакат – да видят кой работи и кой не, за да изпъкнат. Не им предлагайте на тепсия повод за мърморене по ваш адрес. Никога не се определяйте като мързеливи, дори да говорите за ежедневието си или поддържането на домакинството.

Само/ просто някакъв

„Аз съм само студент“ или „просто учителка“, „аз съм само един обикновен човек“ или „просто майка на две деца“ са само част от примерите, които показват как човек може да принизи онова, което всъщност е и което прави или представлява. Тези квалификации показват страх, несигурност в личността, ниско самочувствие. Спрете да ги използвате.

Съжалявам

Спрете да се извинявате за всичко. Извиненията трябва да се поднасят само когато има нужда от тях. Заменете ги с положителното „благодаря“, например вместо „извинете, че закъснях“ можете да употребите „благодаря за търпението“.

Чертите на лицето говорят за характера му

Чувствителен

Като слагате етикет на вашите мисли и чувства пред хората, вие оформяте тяхното отношение към вас. Няма нищо лошо в това да сте емоционална личност. Просто споделяйте това само пред близки хора. Другите могат да злоупотребят с това. Оставете на тях сами да преценят каква личност сте без да насочвате вниманието им към това.

Безнадежден

„Аз съм безнадежден случай“ е фраза, която също можете да си позволите само пред близки хора и то по-скоро на шега, отколкото насериозно. Избягвайте думи, които ви принизяват, които притъпяват качествата ви и показват липсата ви на мотивация вместо положителните ви страни.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Коментатор ( преди 5 години )
Фандъкова непрекъснато повтаря, че е *** кмет, ама ние я избираме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 5 години )
az puk si kazvam kum dadenia moment kak se 4uvstvam i ne kria i ne luja.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар