Свободно време

Не изпускайте последния влак за обучение в чужбина

Едни от най-престижните университети в света предлагат по-късен прием на документи и не сте закъснели да бъдете приети в някои от тях, дори напълно безплатно или срещу символични суми

22.03.2019г. / 14 25ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Нека Ви зададем два бързи въпроса:

1. Вече Вие или детето Ви е 12-ти клас и сте изпуснали сроковете за кандидатстване?

2. Смятате, че предвид ниските доходи на българите, не всеки може да си позволи да се обучава в чужбина?

Отговорът и на двата въпроса е твърдо НЕ!

Едни от най-престижните университети в света предлагат по-късен прием на документи и не сте закъснели да бъдете приети в някои от тях, дори напълно безплатно или срещу символични суми.

Австрия и Германия са едни от страните, които предлагат по-късни срокове за кандидатстване (май и юни) и ни освобождават от семестриалните такси. От студентите и техните родители се изисква да заплащат единствено минималните административни такси от рода на 129.40 евро на семестър. Това е и разходът за следване в престижния Технически Университет в Мюнхен, който е на 61-во място в света според престижната класация за най-добри университети QS World University Ranking 2019. Университетът във Виена, който е на 35-то място по ПР Медия и комуникации в Света, също е една прекрасна възможност, за която все още „не сте изпуснали последния влак“. В Австрия българските студенти могат да кандидатстват дори юли месец и обикновено заплащат единствено стойността на студентската си карта – по 19.20 евро на семестър.

Испания и Италия предлагат обучение в много престижни държавни университети, в които можете да получите качествено образование, и то без да влагате цяло състояние. В Болонския университет, например, който е най-старият в света, можете да учите многобройни програми и на английски език срещу скромните 158 евро на семестър, стига да докажете нисък доход. Universitat de Barcelona в Испания пък може да се похвали с 62-то място по медицина в света според QS World University Ranking 2019.

И в двете държави семестриалните такси се определят от доходите на семейството, а не от успеха на студента.


Ако Вашето семейство има минимални доходи (за минимални доходи се приемат доходи под 23 000 евро на година на член на семейството), то Вие можете да бъдете дори освободени от всички такси към университета. Ако имате средни доходи или по-големи от тези 23 000 евро на член на семейството – то тогава пак ще получите облекчение и ще плащате между 300-1000 евро общо на година.

Едни от най-добрите университети в Обединеното Кралство също предлагат свободни места в някои от най-желаните програми, за които може да се кандидатства до края на май.

Недотам известен факт за българите е, че Шотландия, която е част от Великобритания, предоставя държавни субсидии на българските граждани, които покриват таксите по време на обучението. Тук не говорим за студентски заем, а за напълно безвъзмездно отпусната сума, която покрива целия период на обучение в държавните шотландски университети. Важно е да споменем, че Единбургският университет по нищо не отстъпва на известните лондонски ВУЗ. Той се намира на 18-то място по престижност в Света спрямо QS World University Ranking 2019 и е един от най-предпочитаните университети на Великобритания от работодатели по цял свят.

Обучението в него за българи е абсолютно БЕЗПЛАТНО.

А ако пък все още сте 11-ти клас и си мислите, че трябва да станете 12-ти клас, за да кандидатствате за обучение в чужбина, то е важно да знаете, че Великобритания и Холандия предлагат предварителен прием на ученици от 11-ти клас.

По този начин Вие можете да подадете документите си година по-рано и да бъдете приети преди всички останали. А ако не успеете да получите прием през 11-ти клас – винаги Ви остава втората възможност за прием, когато сте 12-ти клас. Имайте предвид, че предварителният прием дава спокойствие на кандидат-студентите и техните родители, тъй като още в края на 11-ти клас получавате оферта от университет и можете да запазите мястото си там, като се концентрирате само върху матурите и абитуриентския си бал през 12-ти клас.

Ако се нуждаете от БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ по повод предварително кандидатстване, докато още сте 11-ти клас – моля, кликнете на линка по-долу, за да си запишете час с наш експерт.

Снимки: istock 

Коментирай