Свободно време

5 закона за живота от Наталия Грейс

Те ни помагат да погледнем на нещата край нас по различен начин

11.04.2019г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всичко, което ни се случва в живота е подчинено на някакъв закон. Днес в рубриката ни „Притчи, мъдрости, цитати“ споделяме няколко закона на психолога и бизнес треньора Наталия Грейс, автор на книгата „The Laws of Grace“. Грейс формулира редица модели, които ни помагат да погледнем на нещата край нас по различен начин.

Законът за нулирането

Мозъкът ни трябва да се нулира. И най-доброто време е в края на деня, когато приключим с работата. Тогава не се нуждаем от външна информация, защото един от най-важните органи в тялото ни се „очиства“. Това е подхранване, което ни е необходимо, за да бъдем продуктивни.

Законът на магическата дума

Учили са ни, че вълшебната думичка е „моля". Оказва се, че не е тя, а думата „не“. Замислете се само колко много проблеми могат да бъдат избегнати, ако се научим по-смело да използваме „не“. Не прекарвайте времето си в празна комуникация „от учтивост“. Не давайте пари назаем, когато не искате да правите това. Не се срещайте с хора, роднини, които ви натоварват.

Бавно научавам... че понякога мълчанието казва всичко

Закон за влиянието

Всекидневно сме заобиколени от различни типове хора. Околната среда, в която се намираме, оказва влияние върху личността ни, върху това какви ще станем. В медицината съществува понятие наречено норма на реакция. Очевидно е, че едни могат да бъдат слаби, докато други по-пълни. Но дори и в рамките на концепцията за пълнота можеш да бъдеш закръглен или да си дебел и отпуснат. Околната среда ни влияе много, докато ние на нея почти не.

Ето два примера. Вероятността да сте с наднормено тегло е по-голяма, ако сте заобиколени от хора със същия проблем или които не се хранят здравословно. Ако сте заобиколени от личности, които са все негативно настроени, вероятността и вие да се превърнете в отрицателно мислещ човек е голяма.

Свързани статии

Законът за реакцията към таланта

Талантливите хора винаги предизвикват противоречиви реакции – или възхищение, или омраза. Те не могат да бъдат приети равнодушно. Не могат да бъдат игнорирани, забравени. Талантливите винаги се помнят, те са обичани, те са мразени, обект на завист са. Ето защо, ако сте талантливи, тогава не разчитайте на универсално одобрение. Може да се сдобиете с много врагове заради дарбите си.

32 непалски мъдрости

Законът за споделената памет

Повечето хора имат общи спомени за събития. На тази обща памет се основават привързаност и до голяма степен продължаваща любов. По този начин хората се свързват на едно друго ниво. Ако искате да се свържете с някого, създавайте общи спомени.

Коментирай