Свободно време

10 признака, че сте с бърнаут синдром, но не го усещате

Как да разпознаете синдрома на „прегряване“

08.09.2021г. / 15 51ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Голяма част от живота ни преминава в активна работа и множество професионални ангажименти. Този психически и емоционален товар, който носи прекомерната работа обаче може да доведе до синдрома бърнаут или синдром на т. нар. „прегряване“. Това състояние може да застраши сериозно физическото и психическо здраве и да се отрази негативно на начина ни на живот, отношенията ни с близки, приятели и колеги. Понякога разбираме, че сме с този синдром, когато е късно и трудно да се реагира, а последствията са много сериозни. Възможно е това състояние да се регистрира и забележи по-рано, стига да знаем какви са неговите признаци. С някои от тях ще ви запознаем.

Липсва ви мотивация

Един от най-честите симптоми на синдрома бърнаут е липсата на каквато и да е мотивация, което води до ниска продуктивност в работата ви. Ако не се чувствате мотивирани за работа, може би сте депресирани и психически уморени. Потърсете консултация с психолог или терапевт и работете върху този проблем. Не е маловажно.

Не се представяте добре в работата

Както липсата на мотивация, намалената продуктивност, така и изпълнението на професионалните ангажименти са показатели за състоянието на „прегряване“. Тази промяна в поведението ни на работното място може да се отнесе също и към чувството ни към самите себе си. Неудовлетворени вътрешно на едно по-дълбоко ниво, това води до липса на мотивация и несправяне със задачите. А и е признак за бърнаут, така че не го пренебрегвайте.

По-изнервени сте от обикновено

Не се чувствате толкова изморени, колкото изнервени и подразнени от всичко и всички. Това е признак, че сте близо до бърнаут, дори и физически да не се чувствате преуморени, явно стресът ви влияе.

>> Как да работите под напрежение, без да стигате до бърнаут <<

Прекалено критични сте към себе си

Без значение в кое професионално поприще се развивате, липсата на креативно вдъхновение може да повлияе на цялостната ви продуктивност. Когато говорим за креативен бърнаут, перфекционизмът и прекалено критичното отношение към самите вас могат да бъдат сериозен сигнал, че мозъкът ви има нужда от почивка.

Непрекъснато гледате часовника и нямате търпение да си тръгнете

Това поведение е нормално, ако сме в края на работната седмица и умората вече се отразява на настроението ни. Но ако това е перманентното ви усещане по време на работа, може да е симптом за по-сериозно състояние, а именно бърнаут синдром. Ако ви е трудно да издържите целия ден на работа и единствено ви крепи мисълта, че в 17 или 18 часа си тръгвате, имате проблем за решаване.

>> Начини, по които работата ви убива <<

Мислите за работа непрекъснато

Ако не ви остава време за нищо друго, освен работа и мислите непрекъснато ви теглят в тази посока, помислете дали не ви е време за почивка и как да отделяте повече време за вас. Прекрасно е да обичате професията и работата си, да сте отдадени на нея, но липсата на време за пълноценна почивка постепенно може да намали продуктивността ви, а и да повлияе негативно на здравето ви.

Чувствате се изсмукани в личния си живот

Един от основните признаци на бърнаут синдрома, който психолозите определят е умората в личен план. Нежеланието да правите каквото и да е у дома, в компанията на близките или партньора, може да е симптом именно на подобно „прегаряне“.

>> Техники за овладяване на бърнаут синдром <<

Изскачат здравословни проблеми

Имате ли по-често главоболие от обикновено? Спите ли добре? Бърнаут синдромът може да отключи здравословни проблеми, които са отвъд физическата умора. Тъй като този синдром се отразява сериозно на здравето, може да провокира отключване на нови заболявания или състояния, на които трябва да обърнете внимание и да помислите дали не е отговорно именно „прегарянето“.

Пиете повече от обикновено

Според клиниката Мейо в САЩ, всяко обръщане към „храна, наркотици или алкохол, за да се почувствате по-добре или просто за да не чувствате“, е признак на професионален бърнаут.

Не сте щастливи и не знаете защо

Емоционалната умора е нещо съвсем реално и може да влияе не само на моментното ни настроение, да се отрази на цялостното ни поведение и усещане за живота. Клиничният психолог Дебора Офнър казва пред Bustle: „Емоционалната преумора има по-широк диапазон и продължава по-дълго, отколкото просто „една лоша седмица“. В нея се включва комплекс от физически и психологически симптоми, които са причинени от значителен и продължителен стрес в професионалния или личния ни живот. Емоционалната преумора е компонент или дори предшественик на бърнаут.“

Ако вашата работа или личните ви взаимоотношения не ви носят радост, удовлетворение, помислете как можете да промените ситуацията и не се оставяйте на умората да превземе живота ви.

Коментирай