Свободно време

Любопитни факти за катедралата Нотр Дам

Един културен паметник на 800 години

16.04.2019г. / 11 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Тя е една от най-големите забележителности в Париж, които всеки трябва да види поне веднъж в живота си. На 15 април 2019-а година, катедралата Нотр Дам бе обгърната в пламъци. Целият свят притихна ужасен, наблюдавайки как един културен паметник на повече от 8 века рухва. Причините за възникналия пожар все още се изясняват. Днес в рубриката ни „Знаете ли, че?“ споделяме някои любопитни факти за катедралата на Квазимодо.

Изненадващо, но най-посещаваният културен паметник в Париж не е Айфеловата кула, а катедралата Нотр Дам.

Повече от 13 милиона посетители годишно преминават през портите на катедралата. Това, което научават първо туристите дошли да видят нейното великолепие е, че тя е построена върху свещено място, на остров Сите, на брега на река Сена, в центъра на френската столица, върху древен римски храм.

Парижката „Света Богородица“ е издигната в периода 1163 – 1345 г., по идея на епископ Морис де Сюли, и е една от първите готически катедрали.

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино даряват 100 милиона евро за Нотр Дам

Тя е част от важни исторически събития, като коронясването на Наполеон Бонапарт I и опелото на генерал Дьо Гол.

Ако вече сте посещавали катедралата, вероятно погледът ви е бил фокусиран върху река Сена или фасадата на готическия шедьовър. Дали не сте пропуснали нещо, през което сте преминали? Нещо като „Point Zéro“. На площада пред катедралата има „пренебрегвана“ малка плоча, гравирана с компас и известна като „Нулева точка на френските пътища“. За тази точка се смята, че е предполагаемият център на града и че всички други места във Франция се измерват като разстояние от тази точка. Центърът на Париж е белязан от осмоъгълна месингова плоча, която е разположена така, че много туристи не я забелязват. Поставена е през 1924 година.

Знаете ли, че камбаните на катедралата не са тези, които са били поставени при нейното завършване? По време на Френската революция, през 1791 г., повечето камбани били свалени от Нотр Дам и били разтопени, за да се получат от тях гюлета за оръдия. Новите камбани са били поставени през средата на 19-ти век, като през 2013-а биват подновени.

Най-високата кула на храма, която пожарът покоси, носеше името „Стрелата“ (93 метра). Тя беше гръмоотвод. На нейния връх е имало фигура на петел, която не е била просто за украса. Смята се, че три реликви са били вкарани в металната фигура – предполагаемо парче от короната от тръни на Христос, както и миниатюрни останки от св. Дени и св. Женевиев, които са били светци закрилници на града.

Химерите на катедралата не са толкова средновековни. Типичен елемент от готическото изкуство, химери и гаргойли са добре представени по стените на Нотр Дам. Гаргойлийте са кухи статуи, разположени на стратегически места, за да се осигури дренаж на водата. Химерите са чисто декоративни.

Туристите често мислят, че тези химери са представителни за средновековния стил на катедралата. На първо място, почти всички гаргойли са заменени от времето на средновековието. Повечето химери също са заменени.

Парижката Света Богородица е с размери 127 метра (дължина) от 48 метра (ширина), а квадратните ѝ кули са високи 69 метра. Тя следва златното съотношение. В архитектурата, златното съотношение се вижда във всякаква форма, съставена от квадрат и правоъгълник, чиито комбинирани размери приблизително съответстват на съотношение 1: 1.61. Известно е, че това съотношение е измерение на съвършенството в изкуството.

Знаете ли, че катедралата бива наричана „гората“? Покривната ѝ конструкция, която бе изцяло унищожена от пожара е изцяло направена от дърво, датиращо от 12-ти век. Дървената рамка е изградена от повече от 1300 дървета, като всяка греда е направена от едно дърво.

По време на Великата френска революция, народът, който бил ядосан на монархията „обезглавява“ 28 фигури на библейски царе, разположени в катедралата.

Снимка: Reuters

Коментирай