Свободно време

На разходка в Позитано и Амалфи

Две градчета с невероятна атмосфера

03.08.2019г. / 07 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

През лятото и есента винаги се сещаме за Южна Италия - калдъръмени улички, кокетни ресторантчета, малки пазари, лимонови дървета, хълмове от цветни къщички... Точно като красотата на Амалфи и Позитано, намиращи се в област Кампания на провинция Салерно.

Тук климатът е много мек, средиземноморски тип. Зимните месеци са сравнително топли със средни температури, докато лятото е дълго, топло и слънчево. Един от курортните градове – Позитано се е превърнал в приказно място за отдих още от римско време. За това свидетелства и вила, която е открита в залива и може да бъде видяна в близост до църквата Санта Мария Асунта.

В периода 15-17 век, Позитано се превръща в едно от важните пристанища, на което се е търгувало с храни, риба и други стоки. През 50-те години на 20 век, това райско място започва да привлича много туристи и популярни личности. Тук са заснети и няколко филма, като „Only You“ (1994), „Under the Tuscan Sun“ (2003), „Kath & Kimderella“ (2012), а Мик Джагър и Кийт Ричардс от The Rolling Stones, създават парчето „Midnight Rambler“ по време на своята ваканция в Позитано.

Амалфи е другото курортно градче, което заслужава да бъде видяно. То се намира на 50 км от Неапол. Тук също могат да бъдат видени отвесни скали, маслинови дръвчета, можете да пиете лимончело, направено от сочните лимони, които са в изобилие в този регион.

В периода 9-12 век, Амалфи е било република. Тук също се е търгувало и е имало логистични връзки с Египет, Сирия и Константинопол. Ако имате път към градчето, не пропускайте да разгледате Музея на хартията, Националния исторически музей в Амалфи и Амалфитанската катедрала.

Повече от красотата на Позитано и Амалфи може да видите в галерията ни.

Коментирай