Свободно време

Камелия: Научих се да не взимам решения под влияние на емоциите

Треньорът в „Гласът на България“ по bTV споделя за най-емоционалните моменти в шоуто

09.05.2019г. / 14 56ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Гласът на България".

Снимка: "Гласът на България".

Камелия е сред най-популярните и атрактивни певици на българската сцена. През 1996 година талантливата Камелия навлиза сериозно в музикалните среди и оттогава до днес нейната кариера е пъстра и разнообразна. В последните години певицата се изявява и като треньор в най-гледаното музикално риалити „Гласът на България“.

Ето какво ни разказа тя за най-трудните и емоционални моменти в шоуто, както и за своите бъдещи проекти.

За трета поредна година сте треньор в „Гласът на България“. Какво ви носи шоуто и какво е различното през сезон 2019?

За мен „Гласът на България“ е истинска музикална радост! Работата ми като треньор ми носи наслада и удовлетворение. В настоящия сезон има много нови елементи, а и имаме нови и различни таланти. Тази година имаме чисто нов етап – Нокаути, които започват тази неделя. Всички треньори влизаме в него с отбори от по седем супер талантливи изпълнители, но ще трябва да се разделим с четирима от тях. Това ще бъде истинско изпитание, както за нас, като ментори, така и за самите участници, които са на крачка от финалните концерти на живо. Тази и следващата неделя, с моите колеги от журито, за последен път ще решаваме кой остава и кой си тръгва от шоуто. От 26 май, когато започват концертите на живо, всичко ще бъде в ръцете на зрителите. 

Макар вашата музикална кариера да е в жанра поп-фолк, това не пречи в отбора ви да има участници и с рок и поп профил. Предизвикателство ли е да сте техен ментор?

Важна е музиката. Форматът на шоуто е такъв, че не делим музиката на жанрове. В „Гласът на България“ оценяваме доброто изпяване, чувствеността на талантите, как развиват сценичното си поведение, микрофонна техника - изобщо всичко, свързано с музиката. Не смятаме, че стилът е толкова важен. В този смисъл, не виждам нищо странно или непреодолимо, че аз творя поп-фолк песни, а съм ментор на хора, които може би не слушат поп-фолк, а може и да слушат, но пък творят в друг стил.

В предаването прави впечатление вашата емоционална натура, искреността ви. Пречи или помага емоцията, когато сте треньор?

Музиката е емоция. Когато я има, тя просто се усеща. Проблемът е, когато реагираш  или вземаш решения под влияние на личните ти чувства. Аз поне за себе си съм се научила да не взимам емоционални решения.

Коя е най-трудната част от предаването за вас?

За мен най-трудно е, когато не виждаме изпълнителите по време на кастингите на тъмно. Когато сме с гръб и чуваме само един глас. Това, че изключваме едно сетиво, в случая зрението, прави всичко останало да се изостря и ни прави още по-отговорни. Когато вече си формирал своя отбор, можеш да включиш и личната си оценка като треньор – кой как се държи, кой колко е отговорен, кой е по-отдаден в това, което прави, кой е по-амбициран, кой слуша повече и се развива по-бързо, кой по-смело препуска в развитието си в шоуто. Тогава на мен ми е по-лесно, защото самите изпълнители ми помагат с поведението си да преценя. Но когато сме с гръб, освен глас, друго няма. Тогава за мен е най-трудно.

Какви качества трябва да покаже бъдещият победител на „Гласът на България“?

Шоуто е чисто музикално, в него няма хора, които не могат да пеят. Победителят, за мен, освен да може да пее, трябва да покаже и психика, издръжливост, постоянство, промяна от началото до финала. Ние, като треньори, както и зрителите, трябва да видим една осезаема промяна. Ясно е, че участникът ще пее много добре, след като е стигнал дотам и е преминал различните кръгове, но са важни и сценичното поведение, енергията на сцената, отговорността по пътя, който е преминат. Тези качества трябва да ги притежава победителят.

Какъв съвет давате най-често на участниците в отбора ви? Остава ли нещо скрито за зрителите?

Ние говорим за много неща с тях и смятам, че камерата улавя най-важното и зрителят го чува също. На този етап от шоуто, всеки един от треньорите има по седем участници в своя отбор, и тези 7 души са различни личности, различни гласове. Всеки има своите обременености, желания, трудности, потребности. И затова с всеки се говори индивидуално. Ние се опитваме да ги мотивираме, стараем се да извадим най-доброто от тях.

Споменахте, че тази неделя предстои нов етап в шоуто – Нокаутите, в който всеки треньор ще трябва да избере по трима финалисти. Да очакваме ли много изненади, може би сълзи?

Да ви кажа, аз съм плакала в някои от епизодите и дано не се отпусна много, защото спокойно мога да кажа, че този етап от състезанието е най-емоционален. Всеки от нас се бори този, когото е харесал да дойде в неговия отбор, използвали сме всякакви аргументи, за да го привлечем. И накрая в нокаутите, преди големите концерти, е моментът, в който трябва да се разделиш окончателно с част от тези таланти. Трябва да вземеш решение кой да стигне до финалите, до живите концерти. А това е изключително отговорно и затова смятам, че нокаутите са най-емоционалният етап от предаването, защото с всеки един, за когото е трябвало да се пребориш, е възможно да се разделиш. И определено е тежко.  Дано не се разрева! (смее се.)

Ще ги гледаме с нетърпение тогава! А бихте ли направили дует с някой от участниците във формата?

Да, бих! Стига да си паснем като гласове, да има подходяща песен, която да стои, да ни отива като изпълнители, да ни показва в най-добра светлина. Да, бих направила определено.

След „Гласът на България“  какво ви очаква в професионален план, работите ли над нови проекти?

В момента работя над няколко проекта, придвижвам нещата постепенно. За мен не е важно количеството, а качеството. Имах невероятната радост да сътворим песен като „Името ти“, която стана много голям хит, какъвто аз определено нямах в последните няколко години, откакто съм самопродуциращ се изпълнител. Това вече е вторият ми хит. Предишният беше „Дразни ме“ с Гъмзата. И това ми носи радост и удовлетворение, желание за още песни. Имаме интересни идеи, които се опитваме да реализираме. Продължавам и да пея, разбира се. Даже скоро бях на едно парти в Гърция, точно преди Гергьовден, на което имаше 2000 българи. Беше на първия ръкав на Халкидики. Пяхме и народни песни, и патриотични, както и най-големите ми хитове. Така че, чисто професионално подготвям песни, срещам се с публика, пея. А лично, гледам да открадна някакво време, някой свободен ден за себе си, за да мога да презаредя батериите.

Как обичате да прекарвате свободното си време, как си почивате?

Като първо се наспя! (Смее се.) Защото така наскоро ми се натрупа една цяла седмица, в която си лягах между 6 и 9 часа сутринта, и наистина ми се преобръщаше биологичният часовник! Така че, обичам първо да се наспя, след това малко да се усамотя, защото, когато работиш с много хора, това е енергия, и гледам след това да се събера, да съм с най-близкия ми човек и да си постоя мъничко вкъщи, защото ми е най-спокойно.

Снимки: "Гласът на България".

Коментирай