Свободно време

„Погълнатата от земята кръв“ – Оса Ларшон

Книга на годината на Шведската академия на криминалните автори

03.06.2019г. / 05 20ч.
Аз жената
Корица: издателство "ЕМАС"

Корица: издателство "ЕМАС"

Благодарение на издателство „Емас“ българските читатели вече имаха възможността да се запознаят с дебюта на шведката Оса Ларшон, чиито книги от „Ди Цайт“ наричат „малки чудеса“. Със „Слънчева буря“ се постави началото на поредица случаи, а в центъра им е адвокатката Ребека Мартинсон. Смразяващият роман, първи на известната днес Оса Ларшон, ѝ донася престижни награди и я превръща в международна литературна сензация. Книгите ѝ вече са преведени на повече от 20 езика.

Време е отново да се срещнем с Ребека в „Погълнатата от земята кръв“, обявена за книга на годината от Шведската академия на криминалните автори.

Близо две години след убийството на религиозния водач Виктор Страндгорд Ребека Мартинсон все още не е изцяло в състояние да изпълнява задълженията си в кантората в Стокхолм. Преживяла е тежък период, закъсала е в службата и има нужда да смени обстановката. Възможността не закъснява – случаят я отвежда отново към родната Кируна. Обикаляйки из родния ѝ край, с неин колега попадат в църквата в селцето Юкасйерви, където наскоро е била убита свещеничка. Чудовищното деяние наподобява опит за публичен линч. Жертвата е пребита зверски и провесена от органа в храма.

Врагове на свещеничката, оказва се, съвсем не липсват. Инспекторите Ана-Мария Мела и Свен-Ерик Столнаке се впускат в сложно разследване. Пред тях постепенно се избистря образът на една едновременно пламенно обичана и страстно мразена жена. Тя не е криела феминистките си убеждения, имала е остър език и непримирим характер. Свещеничката е окуражавала жени, тормозени от мъжете си, да ги напускат, следяла е за добросъвестното стопанисване на църковните имоти, изобличавала е ходатайства, развенчавала е ореола на не един уважаван местен мъж... Кой от всички тези хора с мотив да пожелаят смъртта ѝ не е издържал на непрекъснатите ѝ провокации? Колкото по-навътре се потапя Ребека в мистерията – мистерия, която съвсем скоро ще вземе нова жертва, – толкова по-завладяна от света на покойната свещеничка се чувства: свят на болка и изцеление, на грях и плътски страсти и най-вече свят на саможертва.

Със своята лирична и по скандинавски магическа проза Оса Ларшон създава роман, пропит с тайнствена атмосфера, който няма да ви даде мира, докато не стигнете до последната незабравима страница.

„Сред настоящата вълна скандинавски криминални автори Ларшон трябва да бъде следена колкото се може по-отблизо.“ – „Индипендънт“

„Изключителен пример за скандинавски ноар.“ – „Сънди Телеграф“

На книжния пазар от май 2019 г.
Превод: Ева Кънева
Редактор: Цвета Германова
Обем: 440 стр.
Издателство: „Емас“
Художник: Живко Петров
ISBN: 978-954-357-409-4
Корична цена: 18 лв.

Коментирай