Свободно време

Българската публика срещна „Непознатото дете“

Премиерата на илюстрованата музикална книга се състоя в Софийската градска художествена галерия

03.06.2019г. / 12 57ч.
Мария Дуковска
Българската публика срещна „Непознатото дете“

Със завладяващ спектакъл с оригинална музика на живо, танцова хореография, светлинно шоу и съвременен цирков пърформанс беше представена новата музикална илюстрована книга „Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман, която излезе за първи път на български език.

По време на премиерата на изданието, която се състоя на 1 юни в Софийската градска художествена галерия, близо 200 гости се потопиха в приказния свят на E. T. A. Хофман сред вълшебни звуци и светлини. Присъстващите се запознаха с чудатите персонажи от книгата и влязоха в техните образи с уникални маски. А в специален фотокът всички имаха възможност да навлязат в тайнствената гора на Непознатото дете.

Книгата беше представена от оперната певица Ина Кънчева, артистичен директор на фондация „Културни перспективи“, управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова, преводача проф. Борис Парашкевов и художничката Катина Пеева.

„Много се радваме, че поехме мисията да представим този изключителен фантастичен автор на децата и на родителите! Защото това е една приказка за малки и за пораснали деца. И се надяваме, че идеята да насърчаваме четенето и да възпитаваме вкус към музиката ще събере вас и децата ви и ще отвори нови посоки на интереси“, каза инициаторът на проекта Ина Кънчева малко след неповторимата интерпретация на „Баркарола“ от операта „Хофманови разкази“ от Ж. Офенбах, изпълнена съвместно със Стефани Кръстева, стипендиантката на националната стипендия „С усилия към звездите“, в специален ремикс на концептуалния артист Иван Шопов.

„Още след излизането на „Приказка за вълшебната флейта“ се убедихме, че различният подход на представянето на литературата и музиката е начинът да достигнем до децата и да ги вдъхновим да обичат книгата и четенето“, сподели Виктория Бисерова. Тя подтикна всички гости да потърсят Непознатото дете у себе си и да го пазят винаги.

В събитието се включиха десетки артисти, сред които музикантите Георги Стрезов, Симеон Едуард, композитори на музикалната част към книгата, Кирил Георгиев, Теодора Атанасова и Ваклина Райчева, артистите от театрална компания „Кома луденс“ и „Театър на сетивата – София“.

„Непознатото дете“ е вторият съвместен проект на фондация „Културни перспективи“ и издателство „Ентусиаст“ след успеха на „Приказка за вълшебната флейта“. Това е третото издание от поредицата „Музика в книга“, където се нарежда и „Детска стая“ от Модест Мусоргски. Средствата от продажбите на трите издания отиват за подкрепа на млади таланти в областта на изкуството чрез националната стипендия „С усилия към звездите“.

Коментирай