Свободно време

Какво не трябва да носите по време на полет?

Както със себе си, така и върху себе си

12.06.2019г. / 06 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съществува списък със забранени неща, които нямате право да носите със себе си или в ръчния си багаж, когато се качвате на самолет. Сред тях са хладни и огнестрелни оръжия, течности, които надхвърлят 100 мл за опаковка, пили за нокти, ножички, храни и напитки, купени извън границите на летището.

Съществуват обаче и някои други неща, които не е добре да носите върху себе си за повече удобство по време на полет, както и за да не се случи да се забавите фатално преди полет. Ето какво имаме предвид.

Защо турбуленцията ще става все по-чест феномен?

Бижута и скъпоценности

Металдетекторите могат да засекат някои видове бижута и накити, което ще предизвика по-щателна проверка от страна на граничните власти. Съществува риск това да ви забави и да създаде предпоставки за изпускане на полета. По-добре е да не пътувате с бижутата си, особено ако са ви наистина ценни. Носенето им в чекирания багаж също не е особено препоръчително, защото както знаем, куфарите се губят често от авиокомпаниите.

Тесни дрехи и обувки

Облечете възможно най-удобните си и широки дрехи, с които да се чувствате свободно по време на полет. Тесните дрехи и обувки могат да ви стъжнят живота, особено на дълги презокеански полети, защото във въздуха тялото се разширява заради ниското налягане. Така тесните дрехи ще ви се сторят още по-тесни.

Неудобен сутиен/ сутиен с метални банели

Металните банели могат да ви забавят на металдетекторите. Неудобните сутиени не се препоръчват по време на полет, защото могат да предизвикат изкривяване на раменете, гръбнака, шията или болки в гърдите.

Оскъдно облекло

Дори да пътувате през лятото и да ви е горещо на земята, това не означава, че във въздуха нещата ще стоят по същия начин. Винаги се обличайте така да се каже пролетно, тоест имайте връхна дреха, която да можете да свалите или облечете. Носете и дълги панталони или поли. Избягвайте да пътувате с обширни голи участъци кожа, защото това може да ви създаде доста главоболия.

Високи токчета, чехли, джапанки, хлъзгащи се обувки

Изберете възможно най-удобните си обувки. По време на полет краката ви ще се подуят и ако сте на ток, нещата може да се окажат доста сложни. Съществува и риск от травми, от които е добре да се предпазите, когато пътувате, защото кацането с подут навехнат глезен не е особено приятен момент, когато сте на път. Джапанките също не са добра опция, тъй като създават предпоставки за наранявания и инфекции.

Опасно ли е пътуване със самолет по време на бременност

Платове, които не са дишащи

По време на дълги полети кожата се нуждае от кислород, който не е в достатъчна концентрация в самолета. Не задушавайте допълнително тялото си, като го обличате в непромокаеми и недишащи материи.

Според изследване на американската National Transportation Safety Board в 68% от самолетните катастрофи, при които е имало оцелели се наблюдава смърт след сблъсък със земята и възникване на пожар, вследствие на което пасажерите загиват заради носене на дрехи от силно запалими тъкани.

Коментирай