Свободно време

Домашна рецепта за репелент против кърлежи

Как да отблъскваме насекомите това лято

26.06.2019г. / 11 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В пролетно-летния сезон любимото занимание на всички са разходките в парковете и градинките. Опасности обаче дебнат отвсякъде, особено от кърлежи. Паразитите и бактериите, които пренасят тези насекоми, могат да причинят много инфекции, една от най-опасните от които е лаймска болест.

Как да се предпазите от кърлежи през лятото?>>>

За да се предпазите от кърлежи е най-добре да използвате репеленти. Предлагаме да опитате една рецепта за домашно приготвен репелент, който обаче съдържа доста силни съставки, които могат да предизвикат кожни раздразнения и реакции, затова се прилага върху дрехите. По този начин отблъсква кърлежите и не ги допуска до кожата ви.

Съставки:

  • 30 капки етерично масло от индрише
  • 30 капки масло от кедрово дърво
  • 10 капки масло от чесън
  • 30 мл чиста водка
  • 100 мл дестилирана вода
  • 1 спрей бутилка в тъмен цвят (за предпочитане)

Смесете всички съставки една по една много внимателно, като след прибавянето на всяка следваща съставка разклащате добре, за да се смесят. След като смесите всички съставки, затворете добре бутилката и разклатете продължително, за да се хомогенизират напълно.

5 натурални начина да се отървете от комарите това лято>>>

Пръскайте по няколко впръсквания по дрехите, шапките и обувките, които носите навън. Силната миризма от етеричните масла отблъсква насекомите, най-вече кърлежите, и не допуска достигането им до кожата ви.

Коментирай